Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 July 2013

Dankzij nieuw voedingsconcept minder ondervoeding

Door: Reina

Bewoners zorgcentrum

Biologisch en streekgebonden producten in een passende ambiance hebben een positief effect op de gezondheid en verminderen het risico op ondervoeding van ouderen in zorgcentra. Dat is de conclusie van een onderzoek, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut onder 105 bewoners uit 2 woonzorgcentra.

Woonzorgcentra Insula Dei en Huize Kohlmann in Arnhem zijn 2 jaar geleden overgestapt op een nieuwe voedingsconcept. Dat is gericht op het verbeteren van de ambiance rondom de maaltijden en het bieden van biologische producten en producten van boeren en tuinders uit de omgeving Nijmegen/Arnhem.

In het onderzoek zijn 3 metingen verricht: voorafgaand aan de invoering van het nieuwe voedingsconcept en een half jaar en een jaar na invoering. Hierbij werd er gekeken naar aspecten als ondervoeding, algehele gezondheid, smaakbeleving en tevredenheid bij de bewoners. Uit het onderzoek bleek dat het aantal ondervoede cliënten daalde van 7,6% naar 4%, waarbij bij de mannen zelfs geen ondervoeding meer werd geconstateerd. Opvallend is dat de verstrekking van energieverrijkte diëten en dieetproducten ook aanzienlijk is gedaald.

Maaltijdbeleving, smaak en tevredenheid verbeterden bij de deelnemers. Bewoners leken bewuster te gaan nadenken over hun voedsel en gaven in de loop van het onderzoek steeds frequenter aan dat de nieuwe maaltijden hun gezondheid stimuleerden. Daarnaast werden er minder lichamelijke klachten gerapporteerd direct na de maaltijd.

De voorlopige conclusie is dat aandacht voor de kwaliteit van het eten, de wijze van aanbieden en de ambiance belangrijke factoren zijn bij het reduceren van (het risico) op ondervoeding. De genoemde aspecten dragen echter vooral ook positief bij aan smaakbeleving en tevredenheid van bewoners van verzorgingshuizen. Het definitieve rapport met onderzoeksresultaten komt eind 2013 beschikbaar via de website van het Louis Bolk Instituut.

Bron: Louis Bolk Intisituut


Paula Groen, , 11 July 2013:
Wat een goed nieuws! En wat een mooi concept. In september 2013 start de opleiding Voeding en Dietetiek een project "Haagse studenten tegen ondervoeding". We zijn nog op zoek naar verpleeghuizen/verzorgingstehuizen/ziekenhuizen die een opdracht willen laten uitvoeren door onze studenten met als thema ondervoeding. Het zijn projecten van 8 weken en je bent als opdrachtegever vrij om te bepalen wat jullie graag zouden willen onderzoeken/ontwikkelen etc. Voor meer informatie/voorbeelden of aanmelden kun je voor 18 juli 2013 een mailtje sturen naar p.m.groen@hhs.nl
We zien je reactie graag tegemoet! groet, Paula Groen

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten