Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 February 2011

Dag, krokettenman

Door: Karine Hoenderdos

Katan is weg. Sommigen zullen nu een zucht van verlichting slaken. Anderen zullen zijn kritische blik missen. In een afscheidsinterview met Trouw mocht hij nog één keer de kroket promoten. En in zijn afscheidsrede aan de Vrije Universiteit haalde hij als vanouds uit naar het lagere voetvolk van onbeduidende wetenschappers, pers en consumenten. Zijn rede heette ”In praise of nutrients”. En Katan pleit daarin voor een keiharde voedingswetenschap. Terug naar de scheikunde, naar het lab. Een wetenschap die voedingsstoffen en hun effect op het menselijk lichaam onder de loep neemt. Hij vindt dat we verkeerd bezig zijn als we onze ziel en zaligheid leggen in slecht gedefinieerde voedingen als ‘het mediterrane dieet’ of ‘de oerdis’. Nee, we moeten weten waarom groenten zo gezond zijn. Zijn het de antioxidanten of is het misschien de nitraat uit de kunstmest?

Natuurlijk heeft hij deels gelijk. Wat je kunt meten, moet je meten. En laten we de voedingswetenschap vooral zo ‘hard’ mogelijk houden. Maar verder kan ik mezelf totaal niet vinden in die licht autistische zoektocht naar magic bullets in de voeding. Eén voedingsstof maakt nog geen voeding! De menselijke voeding is een complex geheel van onderlinge verbanden, individuele factoren en omgevingsinvloeden. De zoektocht naar individuele voedingsstoffen is interessant en kan inzicht geven in de complexiteit van het systeem. Maar de voedingswetenschap, en vooral de patiënt in onze behandelkamer, schiet daar geen (bitter)bal mee op.

Wat we moeten weten (en snel ook, gezien grote mondiale problemen als honger, overbevissing, obesitas en diabetes mellitus) is wat een écht gezonde voeding is. De voedingswetenschap moet daarom zijn pijlen richten op het onderzoeken van complete voedingen en voedingspatronen. Zoals, inderdaad, het mediterrane dieet van de Kretenzers en de oerdis van onze verre voorouders. Weg uit het lab, terug in de weerbarstige werkelijkheid. Zodat we leren hoe het écht moet.

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten