Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 January 2013

Consument in verwarring over voeding

Door: Angela

Prof. Frans Kok

De voedingswetenschap heeft een geloofwaardigheidsprobleem. Goeroes als de Franse arts Dukan en populistische organisaties als foodwatch vinden veel gehoor. Beweringen gaan er met de paplepel in en geven veel ruis voor de reguliere voedingswetenschap. Door alle tegenstrijdige boodschappen raakt de consument in verwarring. Dit stelde prof. Frans kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit op 15 januari tijdens een publiekslezing georganiseerd door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV).

Kok stipte ook de lastige tijdsgeest aan, waarin wantrouwen heerst jegens instituten en wetenschappers. Kok: ‘Iedereen is tegenwoordig zijn eigen autoriteit; we hebben te maken met 16 miljoen Nederlanders die verstand van voeding denken te hebben.’ Of, zoals 1 van de circa 60 deelnemers het verwoordde: ‘Wetenschap is tegenwoordig ook maar gewoon een mening.’ Kok zoekt de oplossing onder meer in nog beter onderzoek doen en nog beter nagaan wat het resultaat voor de praktijk betekent. Kok: ‘We moeten de effecten van gezonde voeding niet overdrijven.’

Als voorbeeld noemde hij de gezondheidswinst van het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding: slechts 1,2 ziektevrij levensjaar. Op de ziektelast is het effect wel fors. Kok heeft doorgerekend wat het oplevert als 100 volwassenen van 40 jaar gezond gaan leven, dus niet roken, genoeg bewegen, gezond gaan eten en een goed gewicht hebben. Zonder gezonder te gaan leven, zijn na 10 jaar 10 mensen overleden en hebben 25 een chronische ziekte gekregen. Als ze allemaal gezonder gaan leven, betreft het 8 sterftegevallen en 15 mensen met een chronische ziekte.


Anneke Palsma, , 21 January 2013:
Klopt helemaal. Consumenten worden in verwarring gebracht door allerlei nieuws dat door zelf-benoemde goeroes in de wereld wordt gebracht, maar ook doordat er vaak veel te snel onderzoeksresultaten in de publiciteit worden gebracht, waarbij de kranten de resultaten vaak onjuist overnemen, zie ook: http://www.sportvoedingsadvies.eu/blog/item/21/Voedingsonderzoek+lariekoek%3F+Schippers+op+drift!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten