Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 May 2013

Conditietraining voor operatie versnelt herstel

Door: Angela

Operatiepatiënt werkt aan conditie

Operatiepatiënten moeten hun conditie trainen. Dat adviseert fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Jaap Dronkers, die op 14 mei promoveerde aan VUmc. Een stevig trainingsprogramma van 2 tot 4 weken voorafgaand aan een operatie verbetert de conditie en bevordert het herstel. Een dergelijk preoperatief beleid vermindert het risico op complicaties, een onnodig lang ziekenhuisverblijf en langdurig of blijvend functieverlies.

Bij oudere patiënten, die een zware buik- of longoperatie moesten ondergaan, blijkt er een duidelijke samenhang tussen de conditie en de mate van herstel na de operatie. De resultaten van het onderzoek kunnen kort worden samengevat met de slogan 'Better in, better out': hoe beter een oudere patiënt het ziekenhuis in gaat, hoe beter hij of zij er uit komt.

Dronkers beveelt aan om standaard een conditietest op te nemen in de preoperatieve voorbereiding. Behandelaars kunnen de preoperatieve behandeling voor de operatiepatiënt afstemmen op de uitslag van die conditietest.

Bron: VUmc


Karen Freyer, , 26 May 2013:
Conditietraining is 1 van de aspecten ter goede voorbereiding van een operatie, de juiste voeding hoort daarbij. Zonder de juiste voeding is opbouw van spiermassa niet aan de orde en juist een optimale spiermassa (incl hartspier) is belangrijk voor een optimale postoperatief herste.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten