Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 December 2013

Cognitieve Remediatie Therapie helpt bij eetstoornis

Door: Angela

Eetstoornis

Bij patiënten met een ernstige en langdurige eetstoornis biedt Cognitieve Remediatie Therapie (CRT) uitkomst. Dit is een soort hersengymnastiek waardoor patiënten meer inzicht krijgen in hun manier van denken. Het onderzoek is uitgevoerd onder 82 patiënten door Centrum Eetstoornissen Ursula en Altrecht Eetstoornissen Rintveld.

Patiënten die naast een intensieve behandeling (deeltijd of klinisch) ook CRT kregen, meldden na een half jaar minder eetstoornisklachten dan patiënten die geen CRT kregen. Ook bleek het dagelijks functioneren na 6 weken meer verbeterd te zijn.

De resultaten van deze eerste gerandomiseerde behandelstudie zijn gepubliceerd in Psychosomatics & Psychotherapy.

‘Mensen met een eetstoornis denken vaak heel rigide’, aldus prof. Eric van Furth, hoogleraar LUMC. ‘Deze starheid in hun manier van denken zorgt er mede voor dat zij niet zo goed in staat zijn hun gedrag te veranderen. CRT doorbreekt deze patronen, waardoor patiënten beter gaan eten.’ CRT bestaat uit oefeningen en kleine gedragsexperimenten met als doel de mentale flexibiliteit te vergroten. CRT wordt al toegepast bij patiënten met schizofrenie.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten