Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 April 2014

Coeliakiepatiënt kan advies goed gebruiken

Door: Mary

Glutenvrij dieet

De voeding van veel mensen met coeliakie is verre van volwaardig. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit, gepresenteerd op de Nederlandse Coeliakiedag op 12 april in Vianen. Zowel wat betreft macro- en micronutriënten voldoet de voeding van het grootste deel van de patiënten niet aan de aanbevelingen. Daarom legt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) veel nadruk op hun netwerk van gespecialiseerde diëtisten en presenteerde ze een digitaal kennisplatform voor deze diëtisten. Maar ook andere initiatieven worden ontwikkeld, waaronder de app ‘Boodschapp glutenvrij’, die helpt bij het maken van gezonde glutenvrije keuzes.

Het onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR) is uitgevoerd door diëtisten Irene Gosseling en Janneke Schultink in het kader van een project van de Wetenschapswinkel.  Uit internationale literatuur blijkt dat er bij een glutenvrij dieet gemakkelijk tekorten kunnen ontstaan in de voeding. Het Wageningens onderzoek onder 500 patiënten met coeliakie bevestigt dit. Hieruit blijkt dat de inname van vet (37 energie%) en verzadigd vet (14 energie%) te hoog is. De inname van vezels was met gemiddeld 19,3 gram per dag veel te laag. Bijna 100%  van de deelnemers hadden een te lage vitamine D inname. Ook de inname van foliumzuur, magnesium en calcium was bij een deel (gemiddeld rond 25%) van de deelnemers te laag. De inname van ijzer was bij de mannelijke deelnemers goed, maar bij een kwart van de vrouwen was deze te laag. In het onderzoek is ook gekeken naar de consumptie van groente, fruit en vis. Hieruit blijkt dat meer dan 50% van de deelnemers de fruitaanbeveling haalt. De aanbevolen groente-inname van 200 gram per dag haalt slechts 17% van de deelnemers, en slechts een kwart haalt de aanbeveling van 2 keer per week vis. 
Doel van het Diëtistennetwerk NCV is om alle aangesloten diëtisten (verder) te specialiseren op gebied van coeliakie, glutensensitiviteit en aanverwante auto-immuunziekten en het glutenvrije dieet.  Op het nieuwe digitale platform hebben diëtisten toegang tot een bibliotheek met de meest recente wetenschappelijke artikelen over coeliakie en een forum dat wordt gemodereerd door de diëtist van het NCV. Het kennisplatform is toegankelijk voor alle leden van het Diëtistennetwerk NCV. Zowel vrijgevestigde diëtisten alsook diëtisten werkzaam in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorgorganisaties en overige instellingen kunnen zich aansluiten bij het netwerk.

Op 12 april werden ook initiatieven geopperd die de patiënten kunnen ondersteunen in een gezonde keuze. De Wetenschapswinkel van de WUR onderzoekt de mogelijkheid te komen tot een glutenvrije Schijf van Vijf. Boodschapp liet zien hoe ver het bedrijf al is in het ontwikkelen van een glutenvrije versie van de Boodschapp app waarmee een gezonde keuze kan worden gemaakt in de supermarkt. Naar verwachting komt Boodschapp glutenvrij begin juli 2014 op de markt. (MS)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten