Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 September 2011

Claim “vrij van” vaak juist

Door: Reina

Etiket lezen

De claim dat voedingsmiddelen vrij zijn van bepaalde additieven is vaak juist. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Van de in totaal 188 bemonsterde producten bleek in 13 gevallen de claim echter niet terecht.

Sommige producten claimen vrij te zijn van bepaalde additieven. Op de verpakking staan termen als “vrij van conserveringsmiddelen”, “vrij van kunstmatige kleurstoffen” of “vrij van kunstmatige zoetstoffen”. Op basis van het etiket mag een consument dan ook verwachten dat een product vrij is van deze toevoegingen.

Van de 106 producten die volgens de verpakking vrij zouden zijn van conserveringsmiddelen, bleken er 2 toch sorbinezuren te bevatten. Het ging daarbij om een mayonaise en een dessert.

Bij de producten met de claim “zonder kunstmatige kleurstoffen” vond de nVWA in 8 van de 81 monsters toch kleurstoffen. Hierbij ging het om snoep. In alle gevallen ging het om lage gehaltes (maximaal 0,17 mg/kg), die mogelijk ook veroorzaakt worden doordat de kleurstoffen al in de ingrediënten van het product aanwezig waren (het carry over principe).

De afwezigheid van zoetstoffen is 42 keer onderzocht. In 3 gevallen trof men toch zoetstoffen aan in sojamelk.

De nVWA heeft na de bevindingen contact opgenomen met de betreffende producenten.

Bron: nVWA


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten