Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 April 2011

Citrulline veelbelovende marker malabsorptie op IC

Door: Reina

Nicolette Wiersdma

Het malabsorptie syndroom is een veelvoorkomend probleem bij de patiënt op de Intensive Care. Hoe je dit kunt diagnosticeren werd tijdens de workshop “Diagnostiek van malabsorptie op de intensive care. Van bomcalorimetrie tot citrulline (onderzoek en praktijk)” besproken door Nicolette Wierdsma, diëtist MDL in het VU medisch Centrum.

Wierdsma presenteerde eigen onderzoek naar citrulline als marker voor de darmfunctie. Het is een non-protein aminozuur dat wordt geproduceerd door darmcellen. Bij ernstige ziekte of weinig cellen wordt er weinig geproduceerd. De enterocyt maakt normaal citrulline uit glutamine en het wordt uiteindelijk in de nieren afgebroken. Met de zogenoemde citrulline generatietest zijn (CGT) mensen met een slechte darmfunctie te herkennen. De CGT is uitvoerbaar op de IC en is mogelijk in de toekomst de manier om darmfalen te diagnosticeren.

Met bomcalorimetrie kun je bepalen hoeveel energie verloren gaat via de ontlasting. Uit onderzoek van Wierdsma blijkt meer dan 350 g ontlasting per dag  een indicator te zijn voor malabsorptie. Een verlies van 150-450 kcal verlies is heel normaal bij malabsorptie. Bij veel ontlasting kan dit zelfs oplopen tot 600 kcal per dag. Wierdsma raadt aan om bij het bepalen van de energiebehoefte van de patiënt het calorieverlies via ontlasting te meten en het energieverbruik te meten via indirecte calorimetrie. En de uitkomst hiervan met 10% te verhogen. Vervolgens is het zaak direct te starten met hyperalimentatie van 30%, omdat de patiënt van de extra energie slechts 70% opneemt. Haar boodschap was: ‘Denk niet oh nee diarree maar daar moet ik wat mee.’  


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten