Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 December 2012

Chronische buikpijn bij kinderen vrijwel altijd te verhelpen

Door: Karine

oorzaak buikpijn is vaak obstipatie

oorzaak buikpijn is vaak obstipatie

Bij meer dan 95% van de kinderen met chronische buikpijn kan de buikpijn verholpen worden als er zorgvuldig onderzoek wordt gedaan, gevolgd door een gerichte behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van Carolien Gijsbers, kinderarts maag-, darm- en leverziekten, die op 20 december promoveert aan het Erasmus MC.

In een onderzoek bij 200 kinderen met chronische buikpijn in het Juliana Kinderziekenhuis / HagaZiekenhuis in Den Haag vond Gijsbers bij ongeveer 20% van de patiënten een lichamelijke oorzaak voor de buikpijn. De meeste anderen werden buikpijnvrij met laxerende maatregelen, hoewel zij in veel gevallen zelf niet hadden opgemerkt dat ze een verstopping hadden. Bij deze verstopping kan stress overigens wel een rol spelen. Vrijwel alle kinderen (99%) werden klachtenvrij en bleven dat gedurende een periode van tenminste 6 maanden.
Chronische buikpijn komt voor bij 10 tot 15% van alle kinderen van 4 tot 16 jaar. Ze hebben vaak jarenlang klachten, veel schoolverzuim en beoordelen de kwaliteit van hun leven minder goed dan vergelijkbare kinderen zonder buikpijn. Tot nog toe werd aangenomen, dat slechts bij een gering percentage van deze kinderen een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden en dat de buikpijn meestal veroorzaakt wordt door stress. Eerder onderzoek liet zien, dat met de gebruikelijke aanpak, bestaande uit geruststelling en leefstijladviezen, omstreeks 35 tot 50% van de kinderen klachtenvrij wordt. Op de lange termijn houdt 30 tot 40% met deze aanpak buikpijnklachten.
Deze onderzoeksresultaten openen nieuwe perspectieven voor patiënten met chronische buikpijn. Gijsbers: ‘Chronische buikpijn is vrijwel altijd behandelbaar. Artsen moeten zich meer verdiepen in een mogelijke lichamelijke oorzaak van de buikpijn en beter laxeren als er aan een niet-lichamelijke oorzaak wordt gedacht.’

Ook in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch wordt onderzoek gedaan bij kinderen met (chronische) buikpijnklachten. Voor deelname aan een van die onderzoeken is het Jeroen Bosch ziekenhuis op zoek naar kinderen tussen de 8 en 18 jaar, die al langer dan 2 maanden buikpijn hebben. Kinderen hebben hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig. Kijk voor meer informatie op: http://www.jbz.nl/buikpijnpoli

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten