Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 September 2011

Chocolade gunstig tegen hart- en vaatziekten

Door: Angela

chocolade

Mensen die veel chocolade eten, hebben 37% minder kans op cardiovasculaire ziekten, 31% minder kans op diabetes en 29% minder kans op een herseninfarct. Dit blijkt uit een meta-analyse van 7 studies onder in totaal circa 114.000 mensen. Het onderzoek is gepubliceerd in British Medical Journal.

In de 7 studies zijn mensen met een hoge consumptie van chocolade vergeleken met mensen die weinig chocolade eten. Omdat er verschillende indelingen gebruikt zijn voor een hoge en lage consumptie, is niet precies bekend welke hoeveelheid chocolade gepaard gaat met een lager ziekterisico.

Bron: BMJ


Angela Severs, , 07 September 2011:
@Diny
Heel goed om het bij een stukje chocolade te laten! In chocolade zitten naast gezonde stoffen natuurlijk ook veel calorieën en verzadigd vet. Geniet er dus met mate van!
Angela Severs, , 07 September 2011:
@Sandra & Sabine
De onderzoekers denken dat het gunstige effect inderdaad komt door flavonoïden uit cacao. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen een gunstig effect hebben op de bloedvaten, maar een definitief bewijs hiervoor ontbreekt nog. Hoe puurder de chocola, hoe meer flavonoïden erin zitten. Toch is in de 7 onderzoeken geen onderscheid gemaakt tussen soorten chocoladeproducten.
Angela Severs, , 07 September 2011:
@Angela In ieder van de 7 onderzoeken is een hoge consumptie anders gedefinieerd. Het varieert van minimaal 1 keer per week, tot minimaal 1 keer per dag chocolade eten. In 1 onderzoek was een hoge consumptie 7,5 gram chocolade per dag.
Diny Veul, , 07 September 2011:
Ik ben gek op pure chocola, neem ieder dag een stuk(je).
Met de Sint in aantocht zal ik onbezorgd kunnen genieten!
Sabine Dukker, , 07 September 2011:
Het gaat om de flavonoïden die in chocolade voorkomen. Hoe puurder de chocola hoe meer flavonoïden het bevat. Mensen worden met dit onvolledige bericht in de war gebracht.
sandra dool, , 07 September 2011:
Ik vind het wat misleidend dit artikel. Er zijn mensen die nu denken nou laat maar komen die chokoladeletters! Ik denk dat het om bepaalde stofjes zit die in de pure chokolade zitten.
Angela S, , 06 September 2011:
Wat wordt er verstaan onder hoge consumptie chocolade?
Angela Severs, , 05 September 2011:
@Migel: Helaas wordt in het onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen soorten chocolade. Alle soorten chocolade zijn meegeteld, ook chocolademelk, chocoladetoetjes, candybars.
Migel Davids, , 02 September 2011:
Om welke soort chocola gaat het? Puur, melk of wit? Of juist de combinatie?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten