Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 August 2015

Calorie uit vet heeft andere waarde dan uit koolhydraten

Door: Reina

Calorie uit vet heeft andere waarde dan uit koolhydraten

Een calorie uit koolhydraten is toch niet hetzelfde als een calorie uit vet. Dat is de conclusie van een onderzoek bij 19 obese vrijwilligers, die 2 weken verbleven in een zogeheten metabolische kamer. Het onderzoek is gepubliceerd in Cell Metabolism en krijgt wereldwijd veel publiciteit in de media.

De deelnemers kregen 2 verschillende isocalorische diëten met 30% minder calorieën dan hun oorspronkelijke voeding. In het ene dieet werd het vet beperkt en in het andere de koolhydraten. Er werd nauwkeurig bij gehouden wat de proefpersonen aten en de verbranding gemeten in de metabolische kamer. De proefpersonen op een vetbeperkt dieet verbrandden significant meer lichaamsvet (89 + 6 g/dag) dan de proefpersonen op een koolhydraatbeperkt dieet (53 + 6g/dag). Het doel van de studie was inzicht krijgen in het menselijke metabolisme. Een wiskundig model had deze uitkomst voorspeld, maar het model laat volgens de onderzoekers zien dat het op langere termijn niet uitmaakt of mensen een koolhydraat- of vetbeperkt dieet volgen. De onderzoekers zijn terughoudend met het geven van adviezen op basis van het onderzoek en vragen zich ook af of het soort voedsel (fastfood of onbewerkte voeding) nog uitmaakt.

Bron: Eurekalert


Reina van Bruggen, redacteur Nieuws+voor+diëtisten, 26 August 2015:
Gelukkig... opgelost :)
Anneloe Rijpkema, dietist, 26 August 2015:
Ik vroeg me af of ik het verkeerd las maar in het Engels staat dat ' carbohydrate restriction led to sustained increases in fat oxidation and loss of 53 ± 6 g/day of body fat' en dat klopt met Nl-verhaal; maar ik dacht dat het de 1e keer anders stond ;-).
Dus gelukkig een vet-beperkt dieet lijdt bij deze 19 personen tot meer vetverlies.
Reina van Bruggen, redacteur Nieuws+voor+diëtisten, 26 August 2015:
@Anneloe: Kun je iets duidelijker zijn: wat staat andersom?
Anneloe Rijpkema, dietist, 26 August 2015:
Klopt de vertaling wel? In het Engelstalige artikel staat het net anders om!!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten