Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 June 2016

Buikvet mogelijk schadelijker voor vrouwen

Door: Reina

Buikvet mogelijk schadelijker voor vrouwen

Bij vrouwen lijkt het buikvet rond de organen een extra hoog gezondheidsrisico te geven. Dat ontdekte onderzoeker Karin Gast, arts-microbioloog in opleiding, die wilde begrijpen hoe de verschillende vormen van buikvet verband houden met het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten. Gast promoveerde op 1 juni op haar onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Buikvet rond organen

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens uit de Leidse NEO-studie. Via de middelomtrek is bij ruim 5.000 deelnemers met overgewicht de middelomtrek gemeten, Via een MRI-scan is bij veel van hen vastgesteld hoeveel vet er rond de organen zat en hoeveel er onder de huid lag.

Invloed van hormonen

Zoals verwacht bleek meer buikvet rond de organen samen te gaan met ongevoeligheid voor insuline en met aderverkalking. Maar in tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, bleek het bij mannen niet zozeer uit te maken of het vet onder de huid of rond de organen was opgeslagen. Juist bij vrouwen lijkt buikvet rond de organen een extra hoog gezondheidsrisico te geven. Hoe dat komt, is nog onduidelijk. Mogelijk is er een verband met geslachtshormonen. Na de overgang maken vrouwen minder oestrogenen aan, en dat verandert ook de vetverdeling. Misschien zorgen hormonen zowel voor meer buikvet rond de organen, als voor een grotere kans op diabetes. Toekomstig onderzoek moet meer licht werpen op de oorzaken en gevolgen van buikvet bij vrouwen.

Prediabetes

Gast onderzocht ook het verband tussen diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met diabetes type 2 hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar de vraag was: geldt dat ook voor mensen met prediabetes? Mensen met een hogere bloedsuikerspiegel en een verminderde gevoeligheid voor insuline hadden inderdaad meer last van aderverkalking. Uit berekeningen bleek dat de hoeveelheid buikvet niet alleen sterk samenhangt met de ongevoeligheid voor insuline en een hoger bloedsuikergehalte maar ook met aderverkalking. Dat lijkt erop te wijzen dat buikvet de echte boosdoener is.

Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten