Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 September 2015

Bruin vet te activeren door galzouten

Door: Karine

galzuren voor meer bruin vet

Bruin vet kan bij de mens geactiveerd worden door het toedienen van galzuren in pilvorm. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Maastricht University, gepubliceerd in Cell Metabolism.
Bruin vet bij volwassenen is "hot". Bruin vet kan overtollige energie omzetten in warmte, wat bijvoorbeeld een gunstig effect op gewichtsverlies kan hebben. “Hoe meer bruin vet iemand heeft, hoe beter”, is de huidige visie, en daarom zoekt de wetenschap naar manieren om er meer van aan te maken. Eén manier is het lichaam afkoelen, bijvoorbeeld door de verwarming thuis een paar graden lager te zetten of het regelmatig koud douchen. Ook het stimuleren van het sympathisch zenuwstelsel is bij de mens  inmiddels een bewezen methode.
Het toedienen van galzuren bleek al eerder bij proefdieren effectief om bruin vet te activeren. In deze "proof of concept" studie is bewezen dat het ook bij mensen werkt. Volgens de onderzoekers zijn de effecten nog niet dusdanig dat de gebruikte pillen therapeutisch ingezet kunnen worden. Daarvoor is verder onderzoek nodig.”
Bron: Maastricht University

 

Lees ook:

‘Kou blijft voorlopig de beste strategie om bruin vet te activeren’

Minder hart- en vaatziekten door actief bruin vet

Nachtelijk licht leidt tot overgewicht door inactief bruin vet


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten