Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 May 2012

Bruin vet komt terug als mensen afvallen

Door: Angela

Overgewicht

Mensen met overgewicht die flink afvallen, kunnen bruin vet aanmaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Bruin vet werd enkele jaren geleden als het ware herontdekt. Bruin vet is "goed" vet, omdat het het lichaam warmhoudt en energie verbrandt als we het koud hebben. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.  

De Maastrichtse onderzoekers onderzochten wat er gebeurt met de hoeveelheid bruin vet bij mensen met morbide obesitas, die een maagbandje krijgen en als gevolg daarvan fors afvallen. Mensen met zwaar overgewicht hebben heel veel wit vet, maar niet of nauwelijks bruin vet. Van de 10 onderzochte personen bleken er 5 een jaar na de maagband-operatie significante hoeveelheden bruin vet te hebben (terug)gekregen.  Dat is een belangrijke ontdekking, omdat dit betekent dat bruin vet flexibel is, en ook als het helemaal verdwenen is, weer teruggewonnen kan worden. Waarom de ene proefpersoon wel bruin vet terugkrijgt, en de ander niet, is niet bekend. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Het onderzoek naar bruin vet krijgt wereldwijd veel aandacht, omdat het de sleutel zou kunnen zijn tot de oplossing van het nog steeds toenemende probleem van overgewicht en obesitas. Slanke mensen hebben relatief veel bruin vet, in tegenstelling tot dikke mensen. De onderzoekers denken dat het mogelijk moet zijn het bruin vet farmacotherapeutisch te stimuleren of manipuleren, waardoor mensen zouden kunnen afvallen door het slikken van een pilletje.

Overigens is er ook een nog simpeler remedie: kou. Door de verwarming een paar graden lager zetten in de winter of een trui minder aantrekken, wordt de aanmaak van bruin vet gestimuleerd. Overigens was dit in vroeger tijden ook heel normaal.

Bron: Maastricht UMC+


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten