Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 August 2012

Bruin, beige of buiten?

Door: Karine

Vet is vet, denkt de consument die kijkt naar de dikke pens van een stevige vent of naar de goedgevulde derrière van een dikke dame. Maar wíj weten natuurlijk wel beter. We kenden allang het verschil tussen appels en peren, het verschil tussen schadelijk “actief” buikvet en onschuldiger “lui” heupvet.

Maar die kennis is alweer passé. Nu richten de onderzoekers hun pijlen op de kleur van onze vetvoorraden. Want bruin vet, dát is pas echt interessant spul. Het zorgt ervoor dat het lichaam warm blijft en als “vanzelf” meer calorieën verbrandt. Baby’s hebben massa’s bruin vet en zorgen zo dat ze niet afkoelen. Mensen verliezen helaas hun bruine vet naarmate ze ouder en/of dikker worden. Maar het kan gelukkig ook weer terugkomen. De ontdekkers van het bruine vet lieten er geen gras over groeien en ontwikkelden medicijnen die de omzetting in bruin vet kunnen stimuleren. Maar die hebben helaas wel vervelende bijwerkingen, zoals leverfalen en opmerkelijk genoeg … gewichtstoename.

Niet getreurd. De ijverige vetonderzoekers ontdekten daarna een natuurlijk mechanisme waarmee wit vet kan worden omgezet in bruin vet. Met “lichaamseigen” enzymen, zoals ze dat eufemistisch noemen. Ze zien wel brood in het als medicijn op de markt brengen van deze enzymen. Helaas kunnen deze medicijnen nog maar een klein beetje bruin vetweefsel omzetten. Dus men zoekt nog naarstig door. Er is nu ook nog beige vet ontdekt!

Ho!

Stop!

Waar zijn we nu helemaal mee bezig? Op zoek naar medicijnen en die vermalijde magic bullet? Die bestaat niet, mensen. Te veel vet in het lijf is in verreweg de meeste gevallen een kwestie van te weinig bewegen en verkeerd eten. En het komt dus niet door een gebrek aan het juiste medicijn. Medicijnen tegen overgewicht zijn gewoon dikke vette onzin. Er is trouwens allang bekend dat de aanmaak van bruin vet eenvoudig kan worden gestimuleerd door kou. De kachel een paar graden minder hoog zetten, vaker naar buiten gaan en een trui minder aantrekken dus. Net zo logisch, goedkoop en effectief als trainen om meer spierweefsel te kweken en je bord voor de helft vullen met groenten en fruit.

Medicijnen tegen overgewicht zijn zachte heelmeesters die stinkende wonden maken. Je pakt het probleem niet bij de wortel aan en je creëert medicijnafhankelijke patiënten die last hebben van bijwerkingen en die veel beter af zouden zijn met een gezond leven. Om nog maar te zwijgen van de kosten die dergelijke medicijnen met zich meebrengen.

Uit het “rapport Klink blijkt dat meer zorg vaak geen betere zorg is. Ik ben het van harte met de ex-minister van Volkgezondheid eens als meer zorg betekent: meer medicijnen. Als het rapport betekent dat er (nog meer) wordt bezuinigd op de zorg van de diëtist, dan vind ik het Klinkklare nonsens. Want goede begeleiding door een diëtist, dát hebben mensen met een overschot aan vetweefsel nodig. En lekker naar buiten. Dát helpt.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten