Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 October 2013

Broccolipasta valt in de smaak

Door: Angela

Broccolipasta

Consumenten vinden pasta, waarin tot 20% broccoli zit verstopt, net zo lekker als gewone pasta. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit.

Het idee om groente te verstoppen in pasta is niet nieuw. In de supermarkt is al rode en groene pasta te koop met respectievelijk tomaat en spinazie. ‘Deze bevatten echter maar maximaal 3% groente’, vertelt Eelke Scholten, universitair docent Levensmiddelenfysica. ‘Wij hebben er voor het eerst 20% groente in gestopt.’ De onderzoekers maalden hiervoor broccoli fijn en verwerkten dit in verschillende soorten pastadeeg met 10, 20 of 30% broccoli. De grote vraag hierbij was natuurlijk of consumenten deze groengekleurde pasta zouden accepteren. Een panel van 47 volwassenen vond de broccolipasta net zo goed smaken als de reguliere variant, mits er niet meer dan 20% groente in zat. De proevers merkten overigens wel verschil tussen pasta’s met 10, 20 en 30% groente, maar pas bij de hoogste hoeveelheid daalde de waardering. Of dit succes zich ook vertaalt naar kinderen moet blijken uit verdere experimenten.

Bron: Resource


Elisa van der+Molen, , 22 October 2013:
Zou deze vorm van ´verstopte groente´ eten daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid en het halen van de ADH voor groente? Persoonlijk denk ik van niet. Als je uitgaat van een portie van 100 gram droge pasta krijg je daarmee 20 gram broccoli binnen. Een druppel op de gloeiende plaat. Daarnaast ben ik bang dat consumenten dit al te makkelijk oppakken als ´ik eet al groente door mijn pasta´ en dus van de ´echte´ groente minder gaan eten. Zoals sommige mensen ook denken dat ze fruit eten, als ze een koekreep met fruitvulling eten. De gedachte achter dit initiatief juich ik toe, maar ik betwijfel of het ook het gewenste effect heeft.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten