Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 February 2015

Breed initiatief voor betere mondzorg ouderen

Door: Reina

flossen

Maar liefst 80% van de ouderen heeft een matige tot slechte mondgezondheid bij opname in een verpleeghuis, zo blijkt uit recent onderzoek. Om dit te verbeteren is het project "De mond niet vergeten" gestart.

Weinig mensen beseffen hoe ernstig de gevolgen van slechte mondzorg kunnen zijn voor de algehele gezondheid. Naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot vele complicaties. Dat zijn bijvoorbeeld longontsteking en hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en ook snellere veroudering van het brein.

Het project richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van kwetsbare, thuiswonende ouderen in Nederland. Hiervoor hebben de beroepsvereniging van tandartsen KNMT, de Stichting Bijzondere Tandheelkunde, ACTA, de Vrije Universiteit en Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) hun krachten gebundeld. Zij zetten in op voorlichting, scholing en samenwerking tussen mondzorgprofessionals, huisartsen, thuiszorg en mantelzorgers. Zilveren Kruis Achmea maakt het project financieel mede mogelijk en participeert in de stuurgroep. De multidisciplinaire aanpak wordt dit jaar getest in een aantal kernregio’s van Zilveren Kruis, te weten Amsterdam, Rotterdam en Hardenberg. Bij positieve evaluatie volgt een landelijke uitrol in 2016.

Bron: Stichting Bijzondere Tandheelkunde


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten