Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 November 2010

Borstvoeding verlaagt kans op overgewicht kind

Door: Karine

Baby krijgt borstvoeding

Borstvoeding beschermt tegen overgewicht, waarschijnlijk doordat borstvoeding later snackgedrag beïnvloedt. Bovendien is het stimuleren van gezond gedrag door ouders effectiever dan het beperken van ongezond gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van Jessica Gubbels naar factoren in de thuis- en kinderdagverblijfomgeving die tot overgewicht kunnen leiden bij jonge kinderen (0-7 jaar). Gubbels is op 19 november gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht.

Het onderzoek van Gubbels is gebaseerd op het KOALA Geboortecohort Onderzoek (www.koala-study.nl) en observaties in kinderdagverblijven. Dat borstvoeding een beschermend effect heeft tegen overgewicht op latere leeftijd is al eerder aangetoond. In het onderzoek is ook gekeken naar de thuisomgeving en de ontwikkeling van voedings- en bewegingsgewoonten van jonge kinderen. Het blijkt dat er al op jonge leeftijd een verband bestaat tussen voeding en beweging. Ongezonde voedingsgewoontes (het nuttigen van frisdrank en tussendoortjes) gaan vaak samen met meer computergebruik en televisiekijken. Ook de ouders spelen hierbij een rol. Kinderen van moeders met overgewicht of lager opgeleide moeders (van vaders was geen informatie over opleiding beschikbaar) vertonen vaker ongezond gedrag en scoren minder goed op gezonde activiteiten. Als kinderen aangemoedigd worden in gezond gedrag, bewegen de ze meer en eten ze gezonder. Opvallend is dat deze aanpak vooral goed werkt bij kinderen die afwijken van de “norm” (denk aan kinderen die te zwaar zijn, slechte eters of kinderen met gedragsproblemen). Het verbieden van ongezond gedrag (geen televisie mogen kijken of niet mogen snoepen) werkt minder goed of zelfs averechts voor deze kinderen.

In dit onderzoek is gevonden dat kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan iets vaker overgewicht hebben, dan kinderen die niet naar een kinderdagverblijf gaan. Medewerkers van het kinderdagverblijf hebben, net als de ouders, een voorbeeldfunctie als het gaat om gezonde leefgewoontes. Kinderen eten gezonder als ze gezonde voedingsmiddelen krijgen aangeboden, én ze dit zelf mogen pakken of de medewerkers met hen mee-eten. Verder blijkt dat de hoeveelheid beweging die kinderen krijgen, afhankelijk is van de beschikbare ruimte en speelmaterialen. 

Bron: Universiteit Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten