Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 August 2014

Borstvoeding halveert risico op postnatale depressie

Door: Reina

Borstvoeding halveert risico op postnatale depressie

Het geven van borstvoeding kan het risico op een postnatale depressie halveren. Terwijl het risico juist verdubbelt wanneer een moeder borstvoeding wil geven, maar dit niet lukt. Dit blijkt uit onderzoek van Cambridge University onder zo'n 14.000 pas bevallen moeders, gepubliceerd in het Journal Maternal and Child Health.

De onderzoekers analyseerde de gegevens van 13.998 geboortes in zuidwest Engeland. De positieve effecten van de borstvoeding op de mentale gezondheid van de moeder namen toe met iedere week dat zij hun kind borstvoeding gaven. Na een maand borstvoeding geven, stabiliseerde de mentale gezondheid. De onderzoekers denken dat oxytocine de gevonden resultaten kan verklaren. Dit hormoon komt vrij tijdens de productie van moedermelk. Borstvoeding geven helpt de moeder zo te ontspannen en zorgt voor afname van stress. De effecten op lange termijn zijn onbekend, want slechts een beperkt aantal vrouwen langer dan een paar maanden borstvoeding gaf.

Als borstvoeding niet lukt, speelt ook de emotie “falen als een moeder” een rol bij het ontstaan van een postnatale depressie. De onderzoekers benadrukken het belang van goede ondersteuning, ook door zorgverleners, van moeders wanneer borstvoeding niet lukt.

Bron: BBC News


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten