Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 January 2012

Boodschapp vergelijkt producten in de supermarkt

Door: Karine

Boodschapp: handig voor de gezonde keuzes

Digitale productenontwikkelaar Lab 1111 heeft een smartphone-applicatie voor levensmiddelen gelanceerd. Met deze app, Boodschapp genaamd, kunnen klanten via een stoplichtsysteem in één oogopslag zien hoe gezond producten zijn. Een gratis versie van Boodschapp is vanaf 4 januari voor iPhone verkrijgbaar via de App Store. In 2012 zal de app ook voor Android verschijnen.
Boodschapp werkt simpel. In de supermarkt scan je met je smartphone de streepjescode van bijvoorbeeld een pak hagelslag en je ziet in één oogopslag een vergelijking met de andere merken in die supermarkt. Een groene score is beter dan gemiddeld, geel is gemiddeld, rood minder dan gemiddeld. Klik je verder, dan vind je de beoordeling op detailniveau. Bijvoorbeeld de hoeveelheid toegevoegde suikers, zoutgehalte of verzadigd vet. Per productgroep is er gekeken naar 8 tot 16 relevante criteria.
’Boodschapp zegt niet welk product de beste keuze is’, vertelt Jeroen de Bakker, één van de bedenkers van de app. ’Dat bepaal je als consument zelf op basis van criteria die voor jou belangrijk zijn. Dat kan de prijs zijn, maar ook het aantal calorieën of de hoeveelheid onverzadigd vet. En zo'n vergelijking kan tot verrassende resultaten leiden. Zo hebben we bijvoorbeeld bij krieltjes en olijfolie gevonden dat ze qua samenstelling niet ver uit elkaar liggen, maar wel behoorlijk in prijs verschillen. Deze app verdient zich dus snel terug, niet alleen doordat je bewuster en gezonder gaat eten, maar ook omdat je er geld mee kunt besparen.’
Aan de ontwikkeling van Boodschapp is uitgebreide research vooraf gegaan. Elk product is door een professioneel team van diëtisten geanalyseerd op criteria als vetgehalte, vitamines en toegevoegde vezels. Uniek is dat alle hoeveelheden zijn omgerekend naar reële porties. Ook de supermarktprijs is in de vergelijking meegenomen, al zal de consument zelf tijdelijke aanbiedingen in de gaten moeten houden. Van een product moeten minstens 3 vergelijkbare varianten in één supermarkt aanwezig zijn om in de app te komen.
Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum: ’Wij juichen toe dat er innovaties op de markt komen die een gezonde keus voor consumenten makkelijker maken.’ Maar de FNLI, bekend tegenstander van het stoplichtsysteem, is minder tevreden. Meer informatie op www.boodschapp.nl 

Bron: Lab1111, VMT


Boodschapp de Graaff, , 17 January 2012:
@Erwin: Boodschapp vergelijkt voedingsproducten binnen hun categorie op samenstelling en prijs. De gebruiker bepaalt zelf wat voor hem of haar belangrijk is.
Op jouw vraag over de scores: Ja, de hoeveelheid suiker heeft invloed op de score. Graag verwijzen we je naar een gedetailleerde verantwoording van Boodschapp om verdere twijfels mogelijk weg te nemen: http://boodschapp.nl/assets/pdf/verantwoording.pdf. Mocht je nog vragen of andere suggesties hebben, horen we deze altijd graag, om zo samen met consumenten Boodschapp te kunnen verbeteren.
Erwin Buurman, , 12 January 2012:
@Boodschapp, nee helaas heb ik geen smartphone. Maar bedankt voor de extra toelichting.

Als ik het dus goed begrijp gaat het meer om het prijsvergelijken. Een goedkoper maar vergelijkbaar product zonder af te doen aan de kwaliteit.

Ik ben overigens erg benieuwd hoe het cijfer dan tot stand komt. Wordt er puur naar de kleuren gekeken per criterium waarbij wellicht elk criterium een andere waarde heeft? Of staat het cijfer los van de kleuren? M.a.w. maakt het uit voor het cijfer of er 1gram suiker is toegevoegd of 10gram?
Boodschapp de Graaff, , 11 January 2012:
Boodschapp vergelijkt de producten binnen een productgroep met elkaar, dus er zijn binnen een productgroep producten die gemiddeld, slechter dan de rest of beter dan de rest scoren. De app helpt daarmee een keuze te maken uit de verschillende merken.
@Erwin: Heb je Boodschapp al gebruikt? Rood bij suiker betekent niet teveel suiker maar dat er “suiker aan is toegevoegd” en rood bij transvet betekent niet teveel transvet maar “product kan transvet bevatten” Dit is allemaal te lezen in de toelichting op de iconen. Rood bij zout betekent inderdaad veel zout. Maar vergeleken met andere producten binnen deze productgroep komt deze soep dus beter uit de bus. En iemand die op zout wil letten zou er goed aan doen te kiezen voor een soep met minder zout. Dit kan door de producten op het icoon zout met elkaar te vergelijken. Door eenvoudig door de producten heen te bladeren kan zo iemand de juiste soep selecteren.
Froukje N, , 10 January 2012:
Daar gaat de geloofwaardigheid van de diëtist...
Jan Verdriet, , 10 January 2012:
En gewone cola krijgt groen licht. Tja... Ga het dan maar weer uitleggen als dietist...
Erwin Buurman, , 10 January 2012:
Dan vraag ik me toch af wat dat team van dietisten dan gedaan heeft... Door een product waarvan ze zeggen dat het te veel suiker, transvet en zout heeft toch lekker een 8,2 te geven...

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten