Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 May 2015

Boerderijstof beschermt tegen astma: een verklaring

Door: Reina

Boerderijstof beschermt tegen astma: een verklaring

Wetenschappers zoeken al jaren naar een verklaring waarom astma minder voorkomt bij kinderen die opgroeien op de boerderij. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vermoeden dat stof van de boerderij de beschermlaag van de longen kan versterken en herstel na schade bevorderen. 

In het lab kweekten de onderzoekers epitheelcellen op van de longen van mensen. Deze epitheelcellen beschermen tegen allergenen. Bij allergie en astma kan die beschermlaag gaan ‘lekken’, waarna het afweersysteem in actie komt. De wetenschappers verzamelden en analyseerden stof van de boerderij en stelden de eptiheelcellen daar aan bloot. Het boerderijstof bleek veel meer bacteriën, schimmels en gisten te bevatten dan stof uit andere woonomgevingen. De testen lieten zien dat boerderijstof de beschermlaag van de longen versterkt: er gingen minder ongewenste stoffen doorheen. Bovendien herstelden de cellen zich sneller in de aanwezigheid van boerderijstof. Uit ander onderzoek bekend is dat bij mensen met astma die beschermlaag juist is verzwakt.

Bekijk het filmpje van onderzoeker Luciën van der Vlugt over dit onderzoek, dat is genomineerd voor de Longdagen Publieksprijs.

Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten