Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 February 2016

BMI onder vuur

Door: Angela

BMI onder vuur

De BMI geeft geen goede inschatting van de gezondheid. Bijna de helft van de mensen met overgewicht is metabool gezond en meer dan 30% van de mensen met een gezond gewicht is juist metabool ongezond. Dit blijkt uit analyse van gegevens van ruim 40.000 Amerikanen, gepubliceerd in International Journal of Obesity.

Gezond obees

De metabole gezondheid van de deelnemers aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) is in het onderzoek in kaart gebracht. Gekeken is naar bloeddruk, insulinegevoeligheid en gehaltes aan cholesterol, triglyceride, glucose en het ontstekingseiwit CRP. BMI bleek geen goede voorspeller van de metabole gezondheid, zelfs niet als er sprake is van (morbide) obesitas. Van de mensen met obesitas is 29% metabool gezond en bij morbide obesitas gaat het om 16%.

Hogere gezondheidskosten

In de Verenigde Staten zijn er plannen om mensen met BMI hoger dan 25 meer te laten betalen voor de zorgverzekering. Volgens de onderzoekers laat dit onderzoek zien dat dat oneerlijk is. Beleidsmakers zouden niet alleen moeten kijken naar de BMI. Een van de onderzoekers noemt de BMI zelfs ‘een zeer gebrekkige maat voor de gezondheid’.

Bron: University of California, Los Angeles


CM Mulder, verpleegkundig leefstijlcoach, 17 February 2016:
Is het meten van de middelomtrek nog steeds een goede indicator?
En wat is er bekend over de oorzaak van de metabole ongezondheid van die 30% met een gezond BMI?
Angela Severs, voedingswetenschapper en redacteur Nieuws voor diëtisten, 16 February 2016:
@Alice Tekelenburg. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 30% van de mensen met een gezond gewicht metabool ongezond is, gebaseerd op metingen van bloeddruk, insulinegevoeligheid en gehaltes aan cholesterol, triglyceride, glucose en CRP.
Alice Tekelenburg, dietist, 16 February 2016:
Waar ik dan wel benieuwd naar ben is hoeveel van de mensen met een gezonde bmi metabole problemen heeft. Is dat ook onderzocht?
Petra Paulus, manager dietetiek, 16 February 2016:
www.absicalculator.eu
'ABSI' and 'new BMI' health Risk Graphic calculator.
Wie heeft er al ervaring mee?
M hoogerwerf, dietist, 16 February 2016:
Zou mooi zijn als ze ook direct het alternatief voor BMI aangeven of moeten we iedereen met overgewicht extra onderzoek (lab. en bloeddruk) aandoen?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten