Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 April 2017

BMI 1 punt hoger door longpuffers met corticosteroïden

Door: Angela

Hogere BMI door longpuffers met corticosteroïden

Inhalatiemedicatie met corticosteroïden lijkt vooral bij vrouwen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Bij vrouwen is ook een relatie aangetoond tussen het gebruik van deze ontstekingsremmende puffers en het metabool syndroom. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in het Nederlands tijdschrift voor dermatologie en venereologie.

BMI 1 punt hoger

Het onderzoek naar gebruik van corticosteroïden is uitgevoerd onder ruim 140.000 personen. De vrouwen die inhalatiemedicatie gebruiken, scoren bijna een punt hoger op hun BMI en hebben een grotere buikomvang dan niet-gebruikers. Ook hebben vooral vrouwen een grotere kans op hypertensie, hogere bloedglucosewaarden, een hoog triglyceridengehalte en een lager HDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Aandacht voor bijwerkingen

Het is absoluut niet de bedoeling dat vrouwen hun medicatie nu links laten liggen, beklemtonen de onderzoekers. Deze bevindingen suggereren dat inhalatiecorticosteroïden mogelijk grotere effecten hebben op het lichaam dan eerder werd aangenomen. Prof. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoofdonderzoeker bij het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC: ‘Als dit bij vervolgstudies inderdaad zo blijkt te zijn, zou vooral bij vrouwen met een verhoogd risico op het metabool syndroom meer aandacht noodzakelijk zijn voor bijwerkingen en een betere afweging in de balans tussen bijwerkingen en het beoogde therapeutische effect.’

Ontstekingsremmers

Corticosteroïden worden veelvuldig gebruikt als ontstekingsremmers. De inhalatievormen hiervan worden vaak gebruikt bij de behandeling van astma en andere longziekten. Tot voor kort werd aangenomen dat corticosteroïden vooral bijwerkingen geven als ze worden geïnjecteerd of in tabletvorm worden geslikt, bijvoorbeeld als een prednisonkuur. Uit dit onderzoek blijkt dat corticosteroïden ook deze bijwerkingen geven als ze op beperkte plaatsen in het lichaam worden gebruikt, en dan met name in de longen.

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten