Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 October 2016

Blog van een diëtist: Nina Hoefnagels

Door: Nina Hoefnagels

Nina Hoefnagels

Nina Hoefnagels heeft in Asten een eigen diëtistenpraktijk “Diëtist Nina”. Onlangs gaf ze een cursus “Leefstijl” aan chauffeurs. Ze waren eerst sceptisch maar in haar blog vertelt ze hoe ze ze uiteindelijk toch wist te inspireren. Wil je ook eens bloggen over je werk en je collega’s laten zien waar je mee bezig bent? Stuur een blog en portretfoto naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Presentatie klaar? Verpakkingen bij me? Daar ga ik!

Vol goede moed ga ik een cursus “Leefstijl” verzorgen voor een groep mannen, die punten moeten hebben voor het behouden voor hen code95 (papieren voor beroepschauffeur). Eén onderdeel hiervan is dus het volgen van een cursus Leefstijl. De dag begint om 08:30 uur. De mannen zitten, met een kop koffie, onderuit gezakt te spelen met hun pen. Ze kijken me afwachtend aan. Liever gaan ze een dag werken, dan naar mij te luisteren…

De eerste vragen

Ik start met een korte uitleg over welvaartsziekten. Hoe ontstaat diabetes type 2? Hoe voorkom ik een te hoog cholesterol? Hoe kan ik van mijn hoge bloeddruk afkomen? Ik leg de deelnemers uit hoe dit allemaal in het lichaam werkt. De mannen gaan steeds meer rechtop zitten. Nu komen de eerste vragen: ’Maar een suikerpiek? Hoe ontstaat die dan?’ en ’Roomboter, tja de ene zegt dit, de ander dat... ik weet het niet meer.’ Leuk, ze raken geïnteresseerd! Dan gaan we over op de voeding. Wat is nu gezonde voeding en hoe voorkom je die welvaartsziekten of kan je ze beperken? Naarmate ik uitleg geef over wat er past binnen een gezond voedingspatroon krijg ik de eerste terughoudende reacties ’Ik ga toch niks veranderen’ en ’Ik mag niks meer eten als ik alleen gezond moet eten’.  

Suikerklontjes

De mannen zijn misschien een beetje sceptisch. Toch merk ik dat ze het wel interessant vinden. Ik heb enorm veel verpakkingen gespaard en deze gaan we bekijken. Ze vinden het lezen van verpakkingen zelfs leuk! En dan komen ze: de suikerklontjes! Hoeveel suikerkontjes zitten er bijvoorbeeld in een flesje AA-drink? En hoeveel in een Sultana?  De mannen gaan suikerklontjes bij verpakkingen zetten en daar komen weer de vragen: ’Maar AA-drink is toch niet zo slecht? Ze verkopen dit bij sportclubs?!’ en ’Ontbijtkoek is toch een gezond tussendoortje?’. Na het zien van het aantal suikerklontjes bij producten schrikken de deelnemers en verbazen zich enorm. Een deelnemer roept ’Die AA-drink ga ik nooit meer drinken!’ Grappig, want een half uur geleden riepen ze nog dat ze niets wilden veranderen…

Individuele begeleiding of voor een groep: wat is het beroep diëtist toch leuk!  


Alie Schreurs, Docent V&D, 23 October 2016:
Mooi om te lezen Nina dat je zo enthousiast je eigen praktijk gestart bent.
Ellen Kant, Diëtist, 19 October 2016:
Leuk om te lezen en yes het beroep diëtist is LEUK :-)
Lisa Mutsaars, dietiste, 19 October 2016:
Leuk om te lezen Nina! Goed bezig!
nicolette ottolini, gewichtsconsulente, 18 October 2016:
voor sommige mensen blijven diabetes, hart en vaat ziekten iets wat op de lange termijn zou kunnen gebeuren. in mijn presentaties maak ik ook altijd de link naar korte termijn voordelen van een gezonde leefstijl (meer energie enzo). beetje afhankelijk van de groep waar ik voor sta meld ik ook dat een van de symptomen van diabetes kan zijn dat de mannen impotent kunnen worden. dat vinden sommige erger dan dood gaan. ik zie de zaal dan ook overeind schieten.
Martine Ridderhof, Diëtist, 17 October 2016:
Leuk om te lezen Nina! Het berekenen van suikerklontjes doe ik inderdaad ook af en toe bij een voorlichting, interactief en heel leerzaam vindt iedereen dat :)
Joris Cox, Road efficiency manager & driver coach, 13 October 2016:
Goed bezig Nina! Goede interactie tijdens de sessies, interessant en het zet je toch wel aan het denken! Ga zo door!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten