Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 November 2016

Blog van een diëtist: Natascha Smoltsak

Door: Natascha Smoltsak

Blog van een diëtist: Natascha Smoltsak

Al gehoord van Bullet Journal, een systeem dat al je to-do-lijstjes, notities en afspraken combineert? Natascha Smoltsak van diëtistenpraktijk Good Food Advice in Amsterdam gebruikt het niet alleen voor zichzelf, maar zet het ook in als tool in de dieetbehandeling.

Bullet Journaling in de diëtistenpraktijk

Sinds vier maanden behandel ik mevrouw Van G. Ze moet geopereerd worden aan haar knie en de orthopeed vindt het nodig dat ze vooraf zo’n 8 kg afvalt. Als hulpmiddel om het afvallen zo concreet mogelijk vorm te geven houdt mevrouw Van G. haar vorderingen bij in haar Bullet Journal. Dit heb ik haar geadviseerd als een hulpmiddel om het proces planmatig aan te pakken.

Eetplan en boodschappenlijstje

Aan het begin van de nieuwe maand stelt ze haar doelen voor de komende maand, en maakt ze een plan hoe ze deze doelen kan bereiken. Ook ziet ze meteen wat er de komende maand in de planning staat aan evenementen die een obstakel zouden kunnen zijn, dus hiervoor maakt ze ook meteen een plan. Mevrouw Van G. houdt van plannen, dus ook voor het eten maakt ze een plan. Ze stelt in haar boekje een eetplan op voor de komende drie dagen, en maakt op basis daarvan direct haar boodschappenlijstje. In haar bullet journal houdt zij ook een aantal “collections” bij, o.a. met haar favoriete gezonde ontbijtjes. Hier put zij inspiratie uit voor het opstellen van haar eetplan. 

Evaluatie

Vandaag zit mevrouw tegenover mij, met haar Bullet Journal tussen ons in. Het loopt tegen het eind van de maand en we evalueren samen. Wat waren haar doelen voor deze maand en heeft ze ze bereikt? Zo nee, waarom niet? Een van haar doelen voor de maand oktober was om de helft van de week te lunchen met groente. Dit is haar niet gelukt, en de reden is heel duidelijk: die salades komen haar de neus uit. Samen verzinnen we een hoop lekkere groentelunches, die vooral geen salade zijn. Enthousiast schrijft mevrouw Van G. alle ideeën op.

Gewichtsverlies

Vol trots laat ze me nog even haar mooie gewichtsverlies-chart zien. Een mooie pagina met voor elke halve kilo een cirkeltje. Meer dan de helft van alle cirkels zijn ingekleurd, haar doel komt steeds dichterbij. We spreken af voor over een maand, en mevrouw Van G. zal haar boekje weer meenemen. En hopelijk staat er dan in de planning een datum voor haar knie-operatie!

Wil je ook eens bloggen over je werk en je collega’s laten zien waar je mee bezig bent? Stuur een blog en portretfoto naar info@nieuwsvoordietisten.nl.


Martine Ridderhof, Diëtist, 08 November 2016:
Wat een leuk verhaal en zeker een goede tool om in te gaan zetten, bedankt voor de tip!
Emmy Hallensleben, Gewichtsconsulent, 08 November 2016:
Fijn zo`n motiverend verhaal en bedankt voor de tip!!
N Hoefnagels, Diëtist @ Diëtist Nina, 08 November 2016:
Leuk verhaal! En een goede tip! Ook die app Habitbull is inderdaad erg fijn voor cliënten.
SJC van Grootel, Dietist Vie, 07 November 2016:
Mooie manier om praktisch aan de slag te gaan. Ik adviseer zelf de app Habitbull om mensen te helpen een nieuwe gewoonte aan te leren. Leuk om zo van collega's tools te leren.
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 03 November 2016:
Superleuk verhaal Natascha, en wat een mooie manier voor je cliënt om 'grip' te krijgen op het proces!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten