Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 September 2016

Blog van een diëtist: Martine Ridderhof

Door: Martine Ridderhof

Martine Ridderhof

Martine Ridderhof is diëtist in haar eigen praktijk in de gemeente Tholen. In haar blog: waarom ruikt het zo zoet in haar spreekkamer? Wil je ook eens bloggen over je werk en je collega’s laten zien waar je mee bezig bent? Stuur een blog en portretfoto naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Een hoop suiker

Mijn eerste cliënt van vandaag is een meisje van 9 jaar. Ze komt voor een evaluatiegesprek in verband met ondergewicht. De eerste gesprekken was ze wat verlegen, maar de laatste keer leek ze wat los te komen. Het is kwart over acht in de ochtend, ze komt altijd net voor de school begint. Wanneer ik haar samen met haar moeder uit de wachtkamer ga halen, heeft ze een grote satéprikker vast met allerlei snoep eraan geprikt en een lolly aan het uiteinde. ’Voor jou’, zegt ze trots. ’Ik ben in de vakantie jarig geweest en ik mag vandaag trakteren, dus ik heb er ook één voor jou’. Terwijl ze de snoepprikker aan me geeft denk ik heel even: ’Oei, dat is een hoop suiker, ze doen niet aan gezonde traktaties op die basisschool’. Zonder er verder iets over te zeggen, bedank ze ik haar blij voor het lekkers en gaan we over op de evaluatie van de afgelopen maand. Aan het eind van ons gesprek wens ik haar veel succes met het trakteren en veel plezier tijdens haar kinderfeestje.

Geen wijzend vingertje

De rest van mijn werkdag ruikt de spreekkamer mierzoet en kijk ik steeds met een glimlach naar de traktatie. Had ik de diëtist met het wijzende vingertje moeten zijn en had ik haar moeten vertellen dat snoep niet goed is voor haar en haar klasgenootjes? Nee, ik vind van niet! Ik geloof dat een gezonde leefstijl draait om balans en juiste keuzes maken. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd en geniet op een feestje van wat lekkers, want dat hoort er bij. Terwijl ik deze blog schrijf, eet ik een lekkere zoete lolly. Straks kook ik een gezonde Hollandse pot met sperzieboontjes, aardappelen en pepersteak.

Enjoy the little things!

Martine Ridderhof, www.dietist-tholen.nl   


Vera de Vries, dietist, 11 October 2016:
Jammer dat deze discussie al 30 jaar aan de gang is op basisscholen!
Zo moeilijk lijkt me het toch echt niet.
Gerda Wilhelm, diëtist, 05 October 2016:
Ha Martine, leuke blog! En helemaal met je aanpak eens hoor!
Petra Nijssen, Dietist, 04 October 2016:
Leuk om te lezen Martine. Met een wijzende vinger bereik je niet zo veel. Zou het ook zo aanpakken!
Monique Benhaddou, diëtist, 04 October 2016:
Trakteren 2.0. in plaats van afschaffen van trakteren! Creatief omgaan met verjaardagen op school kan ook... Er zijn bijvoorbeeld scholen waar 1x per maand alle verjaardagen van die maand in 1x gevierd worden door er een highlimo van te maken. Dit wordt gevierd op een middag waarbij de normale lessen vervallen en de kids daarvoor in de plaats leuke workshops of spelletjes kunnen doen.De jarigen maken allen samen genoeg verschillende traktaties zodat er voor elk kind 1 lekker ding is. Er is limonade of water te drinken. Verder wordt er natuurlijk gezongen voor de jarigen. Zo is er toch een speciaal momentje voor de kids, is het heel feestelijk en wordt de lestijd niet heel vaak onderbroken door trakterende kinderen. Dit is maar 1 idee voor trakteren 2.0, er zijn vast nog andere manieren te bedenken.
Andrea Rottier, diëtist, 04 October 2016:
Hi Martine, leuk om te lezen :) tot snel op de NVD vergadering! Zonnige groetjes Andrea
Irene Pas vd, Diëtist in opleiding, 27 September 2016:
Hartstikke lief van dat kindje! Ik zou er ook niets negatiefs van gezegd hebben (zelf niet als ze overgewicht had).

Van mij mogen scholen een strenger traktatiebeleid gaan voeren, of alle traktaties afschaffen. Als het alleen de traktaties zouden zijn, wat kinderen aan snoep zouden eten, zou het geen probleem zijn. Het probleem is echter dat zoiets weer bovenop de normale snoep en snack-hoeveelheid komt.
Sonja Wetzels, dietist, 27 September 2016:
Beste Martine,

Helemaal mee eens, in deze setting zou ik dat ook nooit doen! Het kind bedoelt het goed!
Als moeder van twee zonen van 11 en 9 jaar zou ik het zelf fijn vinden als het hele uitdelen wordt afgeschaft op elke school. Dan is de discussie hieromtrent ook overbodig.
Voor kinderen met overgewicht kan dit uitdelen erg moeilijk zijn.
Daarnaast komen zijn er ook regelmatig kinderen die een allergie of een intolerantie hebben.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten