Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 May 2016

Bloedtest toont pinda-allergie aan

Door: Angela

Bloedtest toont pinda-allergie aan

De diagnostiek van pinda-allergie in Nederland kan beter. Bij 60% van de kinderen die worden verdacht van pinda-allergie kan dat met een bloedtest worden aangetoond of uitgesloten. Een dubbelblinde voedselprovocatie is dan niet meer nodig. Dat toont arts en epidemioloog Francine van Erp in haar promotieonderzoek aan. Op 24 mei promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht.

Dubbelblinde voedselprovocatie

Op dit moment is de best beschikbare test voor voedselallergie een dubbelblinde voedselprovocatie. Voedselprovocaties zijn echter intensief, duur en kunnen ernstige reacties geven. Met dit onderzoek werd onderzocht of een bloedtest (sIgE tegen het pinda-eiwit Ara h 2) gebruikt kan worden om pinda-allergie aan te tonen of uit te sluiten. Bij 60% van de kinderen was dit mogelijk. Deze kinderen hebben dan geen belastende provocatietest meer nodig om pinda-allergie vast te stellen.

Begeleide thuisintroductie

Daarnaast laat het onderzoek zien dat een voedselprovocatie niet altijd nauwkeurig is, omdat experts regelmatig verschillen in hun oordeel over de uitslag. Bovendien betekent een negatieve voedselprovocatie voor pinda niet altijd dat kinderen ook weer pinda kunnen eten. Bij 10% van de kinderen bleek er na het eten van hele pinda's toch sprake van een allergie. Bij ruim een kwart van de kinderen lukte het niet om thuis weer pinda te eten. Naar aanleiding van dit onderzoek is het aan te bevelen dat er na een negatieve voedselprovocatie altijd een open provocatie met het hele voedingsmiddel en begeleide thuisintroductie wordt uitgevoerd.

Bron: Universiteit Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten