Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 January 2016

Bloedglucosespiegel voorspelt risicoprofiel hartpatiënt

Door: Reina

Bloedglucosespiegel voorspelt risicoprofiel hartpatiënt

De bloedsuikerspiegel ten tijde van een hartinfarct blijkt goed te kunnen voorspellen welke mensen een verhoogd risico hebben om kort na het infarct te overlijden, óók bij niet-diabeten. Dat concludeert anesthesioloog Miriam Hoekstra in haar proefschrift waarop ze op 13 januari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Metabole afwijkingen

Hoekstra onderzocht verschillende metabole afwijkingen in het bloed van 3 groepen acuut zieke patiënten: patiënten met een hartinfarct, patiënten die openhartchirurgie ondergaan, en patiënten op de intensive care. Uit een studie onder 1.176 hartinfarctpatiënten bleek dat een verhoogde lactaatwaarde (het eindproduct van de glucosestofwisseling onder zuurstofarme omstandigheden in het bloed) samenhangt met de ernst van het infarct.

Markers

In een tweede studie onder 4.176 patiënten concludeert Hoekstra dat niet alleen een verhoogd suikergehalte voorspellende waarde heeft, maar dat het geglyceerd hemoglobinegehalte (HbA1c) een goede voorspeller is voor overlijden op de langere termijn (tot jaren na het infarct). De promovenda pleit dan ook voor een routinematig bepalen van de waarden in het bloed van lactaat, glucose en HbA1c.

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten