Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 March 2018

Bloedglucose niet monitoren tijdens operatie

Door: Angela

Bij mensen zonder diabetes, die geopereerd worden in dagbehandeling of een grote gynaecologische operatie ondergaan, is het niet nodig om bloedglucosewaarden te monitoren. De korte stijging van de bloedglucosespiegel die tijdens de ingreep meestal optreedt, leidt namelijk niet tot complicaties na de operatie. Dit concludeert anesthesioloog Jorinde Polderman uit onderzoek, waarop ze op 9 maart promoveert aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam.

Bij diabetes volstaat elk uur meten
Polderman heeft ook onderzocht hoe vaak de bloedglucosespiegel van mensen met diabetes geregistreerd zou moeten worden. Een continue registratie is niet nodig, want dat leidt niet tot een betere regulatie van de glucosehuishouding dan het elk uur meten van de bloedglucosespiegel.

Liraglutide
In het onderzoek is eveneens gekeken naar verbeteringen in de behandeling van patiënten met diabetes in de periode rond de ziekenhuisopname. Volgens Polderman zorgt het bloedglucoseverlagende medicijn “Liraglutide” voor stabiele glucosewaarden, en ook voor een afname van de insulinebehoefte tijdens operaties. Het is daarom interessant om verder te onderzoeken of dit medicijn de bloedglucoseregulatie tijdens de opname kan stabiliseren en daarmee complicaties kan voorkomen.

Bron: AMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten