Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 April 2017

Blind voor behoeften

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Soms heb ik last van bedrijfsblindheid. Dan denk ik dat álles te repareren is met de juiste voeding. Diabetes kun je omkeren, buikpijn kun je genezen, zelfs bij depressie helpt een voedingsadvies. Als een vriendin klaagt over vermoeidheid, informeer ik naar de ijzerstatus of zeg ik dat ze eens haar vitamine D moet laten prikken. Als een vriend klaagt over rimpels en een vale huid, zeg ik dat hij meer groenten en fruit moet eten.
Dat slaat natuurlijk nergens op.
Voeding is best heel belangrijk, maar het is maar één factor van een gezonde leefstijl. Gezond eten is geen panacee, wat foodies, fitgirls en diëtisten ook mogen beweren. Zelf begin ik steeds meer te geloven dat alles draait om het juiste ritme en afwisseling.

  Beeldschermen met blauw licht afwisselen met groene natuur met zonlicht.
  Zitten op zijn tijd, maar nog liever staan en lopen.
  Vroeg wakker worden, en soms een powernapje in de middag.
  Pas gaan eten als je écht trek hebt, en soms bewust niet eten.
  Yoga en ademhalingsoefeningen, versus hardlopen en krachttraining.
  Warm kleden, maar dan ook koud douchen.
  Ja, zelfs het volgen van het wereldnieuws afwisselen met het bekijken van kunst in een museum.

Als je het zo beschouwt, draait het misschien toch wel allemaal om voeden. Maar dan niet alleen met eten en drinken, ook voeden met slaap, beweging, ontspanning, licht en kunst. Misschien kunnen we die boodschap vaker vertellen in de spreekkamer. Want het zijn echt niet alleen diëtisten die last hebben van gedeeltelijke blindheid. Veel mensen zijn blind voor wat ze écht nodig hebben.


Ellen Kant, Diëtist, 26 April 2017:
Dank voor je inspiratie. Jij weet altijd zo goed te verwoorden wat ik vind. Echt top
Marie-José Torenvliet-Schoop, Klaaswaal, 26 April 2017:
Mooi geschreven! Helemaal mee eens en voor iedereen weer anders. De kunst voor ons als diëtist is vooral niet je eigen lijst opleggen ;-) Aan mijn lijst voeg ik naast de jouwe toe: klim uit je eigen vertrouwde cirkel en comfortzone...doe eens iets heel anders dan je altijd doet. Dat geeft me toch een energie! En om hem compleet te maken: wees dankbaar en tevreden...
Ellen Govers, dietist, voorzitter KDOO, 26 April 2017:
Helemaal mee eens Karine, juist dietisten moeten heel breed kijken - en doen dat gelukkig ook vaak. Hoe iemand eet is altijd een onderdeel van de hele manier van leven. Als je samen met de client alles in het juiste perspectief plaatst is dat vaak ook heel bevrijdend. Dat maakt ons werk ook zo leuk: het gaat vaak niet om de calorieen maar om het totale plaatje. Mensen knappen daar echt van op.
ramona leysner, dietist, 25 April 2017:
heel fijn dat er toch nog diëtisten zijn die wat breder kijken dan alleen voeding, goed om te horen
Sara van Grootel, Dietist en Emotie-eten de baas specialist, 25 April 2017:
Mooi geschreven Karine! Ik sluit me ook aan bij Ingrid en vraag regelmatig een clienten hoe ze hun bron vullen (en waar die van leegloopt). En als dit uit balans is, hoe dit verbeterd kan worden.
Liesbet Weltens, diëtist, 25 April 2017:
Mooi stukje!
Joyce Westhoff, Dietist, 25 April 2017:
Mooi geschreven en precies waar menigeen (incl. mezelf) regelmatig mee 'worstelen'.
Anja Daniels, dietist, 25 April 2017:
dank je wel Karine, dat je ook hiermee weer woorden geeft aan wat ik zo graag zou willen zeggen!
Petra Wilting, diëtist, 25 April 2017:
Je slaat inderdaad de spijker op z'n kop met dit stuk. Ik maak me ook regelmatig schuldig aan het overwaarderen van voeding en denk alles op te kunnen lossen met goede voeding. En ik kan me helemaal vinden in je opmerking daarna; het gaat om het totaalplaatje. Mooi geschreven!
Gert Schuitemaker, Redacteur, 25 April 2017:
Eens. Dank je wel.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten