Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 April 2012

Bittere smaak oplossing obesitas?

Door: Reina

Bah, dat smaakt bitter

De sleutel tot een oplossing van de groeiende obesitasepidemie zou kunnen liggen in bittere smaken. Dat blijkt uit het doctoraalonderzoek van medisch wetenschapper Sara Janssen aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Janssen bestudeerde de werking van ghreline, het zogenaamde hongerhormoon. Ghreline wordt geproduceerd in de maag. Via interactie met de hypothalamus in de hersenen heeft het een effect op de voedselinname. Door een toename van het hormoon krijgen mensen honger. De afscheiding van ghreline neemt toe voorafgaand aan de maaltijd en daalt daarna. Ze keek specifiek of de ghrelineproducerende cellen in de maag reageren op smaak.

De studie werd uitgevoerd bij muizen en gezonde vrijwilligers. Janssen: ‘Bij beiden zagen we hetzelfde effect: toediening van een bittere stof, rechtstreeks in de maag , leidde tot een snellere verzadiging. Deze bittere stof blijkt namelijk en rechtstreeks effect te hebben op het maagdarmkanaal. Het legt de peristaltische beweging stil, waardoor de maaglediging vertraagt en er een verzadigingsgevoel optreedt. Dat opent natuurlijk perspectieven. De Italiaanse gewoonte om een amaro te drinken voor de maaltijd – een bitter aperitief – is dus niet zo’n slecht idee. In de behandeling van obesitas zou je dat bittere aperitiefje kunnen vervangen door een zogenoemde “bitterpil”, maar dat is nog toekomstmuziek.’

Bron: KUL


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten