Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 May 2016

Bijna 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes

Door: Reina

Bijna 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes

In 2014 waren bijna 1,1 miljoen personen bekend met diabetes bij de huisarts. In de loop van 2014 kwamen er ruim 60.000 nieuwe personen met diabetes bij. Dit zijn enkele getallen uit de nieuwe “Kerncijfers voor beleid”. Op 18 mei zijn ze onder regie van het RIVM gepresenteerd.

2030: ruim 30% meer diabetespatiënten

Op basis van uitsluitend demografische ontwikkelingen verwacht men dat de prevalentie van diabetes in de periode 2011-2030 verder zal stijgen, met 34% voor mannen en 32% voor vrouwen. Daarnaast zullen veranderingen in risicofactoren voor diabetes de trends beïnvloeden. Zo zal de stijging mogelijk hoger zijn vanwege de groei van het aantal mensen met overgewicht en andere risicofactoren voor diabetes.

Tij keren met leefstijlinterventies

Grootschalige inzet van effectieve leefstijlinterventies kan de verwachte groei in aantal nieuwe diabetespatiënten met 2-7% terugdringen. Daarnaast kan met het invoeren van een realistisch pakket aan bewezen effectieve zorginterventies bij mensen met diabetes (bijvoorbeeld het meer voorschrijven van medicatie bij hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol en het geven van leefstijladviezen) 3% van de nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen. Dit blijkt uit modelberekeningen over de periode 2010-2025.

Meer cijfers

Deze kerncijfers zijn de eerste versie van de Staat van Volksgezondheid en Zorg (Staat VenZ), die de stand van zaken beschrijft op de verschillende beleidsterreinen van het ministerie van VWS. Het digitale cijferoverzicht is te vinden op www.staatvenz.nl. Komende maanden zullen meer cijfers worden toegevoegd en cijfers geactualiseerd. In de loop van 2016 zal de eerste thematische rapportage verschijnen. In mei 2018 zal het cijferoverzicht het volledige terrein van volksgezondheid en zorg dekken.

Product van samenwerking

De Staat VenZ wordt gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Trimbos-instituut en Zorginstituut Nederland (ZIN). Deze partijen werken gezamenlijk aan heldere, eenduidige kerncijfers over de volksgezondheid en zorg in Nederland.

Bron: RIVM en Staat VenZ.


Andrea Boullart, diëtist, 21 June 2016:
Een groot deel van de producten bij een LCHF-dieet bevat echter wel veel zout (kaas, worst, olijven...). Is er al onderzoek gedaan naar die effecten? want er wordt vooral gesproken over gewichtsverlies, verbeteren vetmassa en lipidenprofiel.
Johanna Hart, Verpleegkundige, 16 June 2016:
Leefstijlinterventies? Maar dan niet zo:
bijvoorbeeld het meer voorschrijven van medicatie bij hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol en het geven van leefstijladviezen)
Bij iemand met een stricte lchf leefstijl, daalt de verhoogde bloeddruk en verbetert het cholesterol onmiddellijk, zonder medicijnen. En dát willen we toch?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten