Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 July 2012

Bij de paus aan tafel


Zestiende-eeuws wandtapijt

Zestiende-eeuws wandtapijt, voorstellende een feestelijk diner in een tuin, zoals het ook aan het hof van Ferrara (Italië) zal hebben plaatsgevonden.

Denk jij dat soberheid in de tijd van de renaissance en barok hoog in het vaandel stond bij de kerkelijke leiders? Dan vergis je je erbarmelijk. De term smulpaap is niet voor niets ontstaan. Vanaf de vijftiende eeuw smulde men aan het pauselijke hof al van grootse banketten. Het boek “Bij de paus aan tafel” plaatst de pauselijke eetcultuur in een breder perspectief.

Het boek bevat ook de recepten van een menu. Deze recepten zijn afkomstig uit het kookboek “De honesta voluptate et valitudine” (over eerlijke genoegens en gezondheid) dat in 1474 voor het eerst is gepubliceerd. Hierin beschrijft Bartolomeo Sacchi (later genaamd Platina) de culinaire cultuur van het Pauselijke Rome, van recepten tot tafelmanieren. Er kwam zelfs een Italiaanse editie uit. Dit kookboek had uiteindelijk veel invloed op de eetcultuur in heel Europa.

Bij de paus aan tafel, Culinaire cultuur in de renaissance en de barok, P. Rietbergen, Bekking & Blitz Uitgevers, ISBN 9789061091622, 144 pagina’s, € 9,90


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten