Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 March 2018

Bietensap kan beweegcapaciteit bij hartfalen verbeteren

Door: Angela

Mensen met hartfalen scoren beter bij een inspanningstest na consumptie van een glas bietensap. Het maximale zuurstofopnamevermogen – een indicatie voor het uithoudingsvermogen – nam met gemiddeld 8 procent toe. Ook hielden de deelnemers de fietstest gemiddeld 7 procent langer vol. Dit blijkt uit een kleine gerandomiseerde, gecontroleerde studie (RCT) onder 8 mensen met hartfalen, gepubliceerd in Journal of Cardiac Failure.

Fietstest
De deelnemers kregen voorafgaand aan de fietstest de ene keer 140 ml gewone bietensap en de andere keer een placebo: hetzelfde bietensap, waaruit nitraat was verwijderd. Tijdens de fietstest werd het inspanningsniveau langzaam opgevoerd en werd de tijd gemeten totdat een deelnemer het niet meer kon volhouden. Ook werd het zuurstofopnamevermogen gemeten.

Kwaliteit van leven
Als de resultaten van deze eerste kleine studie worden bevestigd in grotere studies, zou bietensap volgens de onderzoekers gebruikt kunnen worden om de beweegcapaciteit – en daarmee de kwaliteit van leven – bij hartfalen te verbeteren. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in de werkzame stof stikstofoxide. Uit ander onderzoek blijkt dat nitraat ook gunstig is voor het samentrekken van spieren. 

Bron: NutraIngredients


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten