Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 June 2014

Beweging goed voor een gevarieerde darmflora

Door: Angela

Rugbyspelers

Naast voeding is ook beweging van invloed op de darmflora. Iers onderzoek laat zien dat de darmfora gevarieerder van samenstelling is bij mensen die veel bewegen. Dit is het eerste onderzoek naar het verband tussen beweging en de darmflora.

Een gevarieerde darmflora lijkt gezondheidsvoordelen te hebben, aangezien verlies van diversiteit samengaat met obesitas, diabetes en gastro-intestinale ziekten. In het onderzoek zijn 40 professionele rugbyspelers van gemiddeld 29 jaar vergeleken met een controlegroep van 46 mannen van eveneens gemiddeld 29 jaar. De rugbyspelers hadden door een hoge spiermassa een gemiddelde BMI van 29. De helft van de controlegroep had een BMI lager dan 25 en de andere helft een BMI van hoger dan 28. Van alle deelnemers is de darmflora in kaart gebracht en is nagevraagd wat ze in de voorgaande 4 weken hebben gegeten en hoeveel ze hebben bewogen.

De darmflora van de rugbyspelers bleek een gevarieerdere samenstelling te hebben, vooral vergeleken met de controlegroep met de hoge BMI. De rugbyspelers bleken relatief veel Akkermansia te hebben, een darmbacterie waarvan lage gehaltes in verband worden gebracht met obesitas. Overigens bewogen de rugbyspelers niet alleen meer dan de controlegroep, ze kregen ook meer eiwitten via hun voeding binnen: 22 energie% tegenover 15-16 energie% in de controlegroep.

Bron: Gut


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten