Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 July 2013

Bewegen zorgt voor vetvermindering bij diabetes type 2

Door: Karine

Bewegen zorgt voor vetreductie

Bewegen zorgt voor vetreductie

Mensen met diabetes type 2 verliezen vet wanneer ze wekelijks een aantal uur bewegen. Het vetverlies is echter niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld, zo schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het vaktijdschrift Radiology.

De onderzoekers wilden weten of lichaamsbeweging volstaat om de hoeveelheid vet in het lichaam te verminderen. Daarom werd 12 mensen met diabetes type 2 een bergexpeditie in het vooruitzicht gesteld. Zij trainden hiervoor wekelijks 3 tot 6 uur in een sportschool. De deelnemers, die gemiddeld 46 jaar waren, werd verzocht om hun eetpatroon niet aan te passen. Daar hielden zij zich aan, bleek uit een eetdagboek dat zij bijhielden.

Met MRI-scans werd de hoeveelheid vet in het lichaam van de deelnemers 6 maanden gevolgd. Mensen verloren door het trainen gemiddeld 5% van hun lichaamsgewicht. De vetreductie was het grootst in de buik, lever en rond het hart. De hartspier en een beenspier lieten geen vetverlies zien. Prof. Hildo Lamb van de afdeling Radiologie van het LUMC: ‘Juist de vermindering van vet in de buik en lever is belangrijk, omdat dit vet geassocieerd is met hart- en vaatziekten. We zagen de leverfunctie van de deelnemers ook verbeteren. We hebben dit nu bij een kleine groep laten zien. In de toekomst hopen we in staat te zijn om te voorspellen welke strategie het beste is voor een patiënt: lichaamsbeweging, dieetverandering, medicatie, een operatie of een combinatie’, aldus Lamb.
Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten