Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 May 2011

Bewegen en afvallen reduceren samen kans op diabetes

Door: Reina

Samen wandelen

Dat meer bewegen en afvallen ieder afzonderlijk een gunstig effect hebben op het risico op diabetes type 2 is al geruime tijd bekend. Maar het is met name de combinatie van bewegen en afvallen die het risico op diabetes reduceert. Dat blijkt uit het onderzoek van Li Qin, die op 11 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Li Qin ging in internationale epidemiologische studies op zoek naar informatie over dit samenspel. Het onderzoek laat zien dat overgewicht een belangrijkere risicofactor is dan gebrek aan lichaamsbeweging, maar ook dat de 2 variabelen elkaar versterken. Extra aanwijzingen hiervoor vond Qin in de databank van een groot Chinees bevolkingsonderzoek, en in de resultaten van een Fins onderzoek naar diabetespreventie door gedragsverandering.

Ook ontdekte Qin dat tailleomvang in sommige gevallen meer vertelt over de kans op diabetes dan BMI. Hoeveel mensen moeten afvallen om de kans op diabetes te verminderen, verschilt per individu, zo blijkt verder. Regelmatige, matige lichaamsbeweging en wandelen verminderen het risico op diabetes aanzienlijk.

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten