Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 October 2016

Betrouwbaarste duurzame keurmerken

Door: Reina

Betrouwbaarste duurzame keurmerken

Biologisch, beter leven, fairtrade, wat zijn nu echt goede keurmerken? Voor consumenten en ook als professional is het lastig om de juiste voedselkeuze qua duurzaamheid te maken. Met de vernieuwde Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal moet daar een einde aan komen. Op verzoek van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Alliantie Verduurzaming Voedsel heeft Milieu Centraal namelijk een lijst gemaakt van de 13 beste keurmerken voor duurzaam en betrouwbaar voedsel. Deze keurmerken hanteren de meest strenge eisen op duurzaamheid, transparantie en controle.

Nederlandse top 11

Dit zijn de 11 Nederlandse toppers onder de duurzame keurmerken op het gebied van voeding (in alfabetische volgorde):

 1. ASC
 2. Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)
 3. Demeter
 4. EKO
 5. Europees keurmerk voor biologische landbouw
 6. Fairtrade
 7. Milieukeur
 8. MSC
 9. Rainforest Alliance
 10. RSPO Certified Sustainable Palm Oil
 11. UTZ

Verder scoren het Duitse keurmerk (Naturland, biologische vis) en het Zweedse keurmerk (KRAV, producten uit de Zweedse biologische landbouw) hoog. Deze 2 keurmerken zijn ook te vinden op producten die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Nu al kritiek

Op Foodlog is na verschijning van de lijst direct een kritisch opiniestuk gepubliceerd. De auteur Dick Veerman verwacht veel ‘vermakelijke schandalen in de pers de komende jaren’, alleen al ‘omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en EKO niet in staat zijn hun controletaken goed uit te voeren.’  

Bron: Milieu Centraal


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten