Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 February 2014

Beter eten in ziekenhuis met “patient-proof food”

Door: Reina

Beter eten in ziekenhuis met “patient-proof food”

Jongvolwassenen met kanker hebben samen met professionals van het Radboudumc in Nijmegen een nieuwe eet en drink formule ontwikkeld voor het ziekenhuis: “Patient-proof food”. Hierbij krijgen patiënten 6 keer per dag kleine hapjes aangeboden, die qua geur en smaak aantrekkelijk zijn en eiwit- en energierijk zijn. De hapjes worden actief gepresenteerd door een gastheer die ervaringsdeskundig is én horeca-expertise heeft. De formule is in 2013 in een pilot getest op de afdeling Medische Oncologie. Patiënten aten beter, voelden zich prettiger en hadden minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Verder vonden patiënten het ook zeer plezierig om gedurende de dag actief gestimuleerd te worden tot het eten van kleine beetjes. En ook dat er begrip was en positieve aandacht voor de weerzin in eten. Daarnaast leidt de nieuwe formule tot minder verspilling van eten. Daarom is het Radboudumc gestart om de formule ziekenhuisbreed aan te bieden.

De patient-proof gerechten zijn door de patiënten bedacht en worden door Maison van de Boer geproduceerd. De patient-proof food formule is niet alleen geschikt voor oncologie patiënten maar ook voor mensen met andere ziektebeelden.

Tijdens de pilot vertelden patiënten dat ze normaal door chemokuren 3 dagen achterop raakten in conditie en energie. Tijdens de patient-proof food pilot kregen patiënten die achterstand niet en bleven conditie en energie in hun beleving op peil. Het feit dat patiënten in patient-proof food fase meer gingen eten en zich prettiger voelden kan mogelijk verklaard worden doordat de hapjes gedurende de hele dag zorgen voor een “bodempje in de maag”. Daardoor wordt voorkomen dat patiënten misselijk worden.

Bron: Radboudumc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten