Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 June 2014

Beste therapie bij chronisch darmfalen

Door: Angela

Beste therapie bij chronisch darmfalen

Bij chronisch darmfalen zijn er 2 behandelopties: totale parenterale voeding of een dunnedarmtransplantatie. Een transplantatie is een kosteneffectief behandelalternatief als parenterale voeding te grote problemen geeft. Dit concludeert arts Anne Margot Roskott in haar onderzoek, waarop ze op 18 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Behandeling met parenterale voeding is kostbaar en kent een aantal aanzienlijke problemen. Denk aan levensbedreigende complicaties als verstopping van de infuusslang, bloedvergiftiging en ernstige leverbeschadiging. Bovendien ervaart de helft van de patiënten met chronisch darmfalen een beperkte kwaliteit van leven door psychosociale en lichamelijke stress. Gemiddeld is de 5-jaars overleving ongeveer 80%.

Sinds de jaren 90 is dunnedarmtransplantatie een behandelmogelijkheid voor patiënten met chronisch darmfalen. In Nederland wordt dit alleen uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De overleving na dunnedarmtransplantatie is helaas nog niet zo goed als de overleving met parenterale voeding. De overleving na dunnedarmtransplantatie blijft ook achter bij andere orgaantransplantaties omdat de dunnedarm immunologisch erg actief en ook kwetsbaar is. Daarom is deze behandeling slechts een laatste redmiddel bij een beperkt aantal patiënten als de behandeling met parenterale voeding te grote problemen geeft.

Patiënten met chronisch darmfalen kunnen in Nederland terecht bij verschillende behandelcentra. Om de multidisciplinaire zorg te faciliteren, is een nieuw online patiëntregistratiesysteem opgezet: Dutch Register of Intestinal Failure and Intestinal Transplantation, afgekort DRIFT. Roskott concludeert dat dit systeem bijdraagt aan optimale zorg. Volgens haar is nationale samenwerking en gezamenlijke registratie ook van groot belang voor verder onderzoek naar chronisch darmfalen.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten