Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 March 2014

Bescherm het endotheel!

Door: Reina

bloedvat met aderverkalking

Het cardiovasculair risicomanagement (CVRM) stond centraal tijdens de Diëtisten Cooperatie Nederland (DCN) Academy scholing op 17 maart. Volgens dr. Roderik Kraaijenhagen, cardioloog en co-auteur van de NHG CVRM gaat preventie zich in de toekomst meer gaan richten op het voorkomen van een dysfunctie van het endotheel aan de binnenkant van de bloedvaten. ‘Het endotheel is het grootste orgaan in ons lichaam. Komt er geen ontsteking in het endotheel, dan ontstaat er ook geen aderverkalking. Alle bekende risicofactoren hebben effect op de endotheelfunctie, denk aan roken, stress, bewegingsarmoede, hoge bloeddruk.’

Er zijn tegenwoordig steeds meer dieetproducten/supplementen verkrijgbaar waarvan je je als diëtist kunt afvragen of je ze nu wel of niet moet adviseren aan cliënten. Diëtist en onderzoeker Kirsten Berk (Erasmus Medisch Centrum) besprak er een aantal, zoals capsules met rode gefermenteerde rijst (Xuexhikang in het Chinees). De werkzame stof in dit product is monacoline K , een lovastatine-achtige stof. Bij een dosis van 2-4 capsules (1200 mg) daalt het LDL-cholesterol met 20%, zo blijkt uit een studie. Ook andere studies laten positieve effecten zien. De dosis staat gelijk aan een startdosering lovastatine (20 mg) met als voordeel dat het niet de bijwerkingen heeft van een statine. Aan de andere kant is het veel duurder, wordt het niet vergoed en kijkend naar de dosering is het minder effectief. Bovendien is het een niet-gestandaardiseerd product en kunnen er toxische bijproducten als citrine inzitten. Ook sojaproducten worden vanwege de isoflavonen aangeprezen vanwege hun gunstig effect op hart- en vaatziekten. Weliswaar blijkt uit een Cochrane review uit 2013 dat het geen effect heeft op het cholesterolgehalte, maar een recente meta-analyse laat wel een gunstig effect zien op de endotheelfunctie. Druivenpitextract lijkt vanwege de oligomere proantocyanidinen (OPC) ook potentie te hebben bij het verlagen van het risicofactoren. Er loopt momenteel onderzoek met dit supplement in het Erasmus MC.

‘Een combinatie van producten is goed’, vindt Prof. Jochum Plat (fyciologie van de voeding, Universiteit Maastricht) is van. ‘Het onderzoek met het portfolio dieet laat zien dat een combinatie van verschillende cholesterolverlagende voedingsmiddelen effectiever is dan de individuele inname ervan’. In zijn lezing onderbouwde hij de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van plantensterolen en –stanolen bij het CVRM . Het huidige en toekomstige onderzoek richt zich op het effect van plantensterolen en -stanolen op triglyceriden in het bloed. Er zijn immers steeds meer mensen met een verhoogd triglyceridengehalte in het bloed. Meerdere studies tonen aan dat 2 g plantensterolen- of stanolen per dag een verlaging realiseert van gemiddeld 15%. Het mechanisme erachter is nog niet ontrafeld.

Willy Peek, voorzitter van de DCN benadrukte de meerwaarde van de diëtist bij het vertalen van deze complexe wetenschap naar praktische adviezen op maat, ook als het gaat om preventieve voedingsadviezen.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten