Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 September 2010

Beroepstrots

Door: Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos

Vrij Nederland publiceerde eind juli een artikel over beroepseer. Over dat je “vroeger” in doodgewone beroepen als postbode of wijkverpleegkundige nog trots op je werk kon zijn. Je deed je taak, voelde je nuttig, je had contact met mensen en dat alles gaf voldoening.
Totdat de managers verschenen, met hun rekenmachines. Die keken naar de kosten en niet naar de inhoud. Ze vonden het beter dat de postbodes met elkaar gingen concurreren, dat er meer postbedrijven kwamen. Ook vonden ze het beter dat postbodes per afgeleverd stuk werden betaald. Het gevolg: veel verschillende, hard rennende postbodes door de straat die niet eens de tijd hebben om je gedag te zeggen.
Wijkverpleegkundigen combineerden vroeger de zorgtaken ook met wat “lichtere taken”, zoals de patiënt wassen of de haren kammen. Maar dat was veel te duur, zo berekenden de managers. Die lichte taken konden ook door minder geschoolde krachten worden uitgevoerd. En de verpleegkundigen moesten voortaan de tijd bijhouden tijdens het prikken en wonden verzorgen. Het kon sneller! Het gevolg: veel verschillende handen aan het bed en nauwelijks meer tijd voor een praatje.
Ook diëtisten ontkomen niet aan de terreur van de berekenende manager. Ze moeten hun productiviteit verhogen, meer patiënten “afwerken” en formatieplaatsen inleveren. Het gevolg: minder tijd voor een goed gesprek en al helemaal niet voor kwaliteitsverbetering of onderzoek.
Is er door dit alles nog wel lol in het werk? Hebben diëtisten soms het gevoel dat ze alleen maar spreekuren draaien en productiewerk leveren? Of valt het allemaal wel mee?
Het artikel in Vrij Nederland eindigde in elk geval vrij optimistisch. Het tij zal wel keren, denkt de auteur, uiteindelijk zal kwaliteit van zorg het winnen van de managers met hun rekenmachines. Laten we het hopen. Want kostenbeheersing en efficiëntie is prima. Maar je moet nog wel trots kunnen blijven op je werk en er plezier in hebben!Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten