Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 September 2017

Nieuwe Belgische Voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding

Door: Angela

Belgische voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding

In België heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven na 20 jaar het voedingsvoorlichtingsmodel geactualiseerd. De nadruk in de nieuwe Voedingsdriehoek ligt nu op meer plantaardig en het vermijden van ultrabewerkte voeding. Ook adviseert de Voedingsdriehoek om geen voedsel te verspillen en de consumptie te matigen. 

3 uitgangspunten

Het Vlaams Instituut Gezond Leven is het Belgische equivalent van het Voedingscentrum en heette voorheen het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). Een uitgebreide wetenschappelijke literatuurstudie lag aan de basis van de nieuwe Voedingsdriehoek en recente wetenschappelijke informatie over gezonde voeding is afgestemd met de Hoge Gezondheidsraad. Bij de voedingsdriehoek horen 3 uitgangspunten:

1 Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding

2 Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk

3 Verspil geen voeding en matig je consumptie

Stoplichtkleuren

Helemaal bovenaan de voedingsdriehoek staat water, cruciaal voor de vochtbalans. De rest van de voedingsdriehoek is onderverdeeld in 3 zones, waarbij de kleuren het effect van de producten in die laag op de gezondheid weerspiegelen:

Donkergroen

Hierin staan voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, met een gunstig effect op de gezondheid: groenten, fruit, volle granen en aardappelen, ook peulvruchten, noten en zaden en plantaardige oliën.

Lichtgroen

Hierin staan voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid: vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren.

Oranje

Hierin staan voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid: rood vlees, boter, kokos- en palmolie. Deze producten bevatten wel nog enkele nuttige voedingsstoffen, zoals ijzer in rood vlees en vetoplosbare vitamines in boter.

Rood

Een vierde, rode categorie staat los van de driehoek. Hierin staan sterk of ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd en waarvan het ongunstige gezondheidseffect is aangetoond. Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn, zoals vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks en fastfood. Ze zijn overbodig in een gezond voedingspatroon. Het advies is om ze niet te vaak en niet te veel te eten.

10 tips

Om consumenten te helpen de voedingsdriehoek in praktijk te brengen, zijn 10 tips geformuleerd: 

  1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd
  2. Beperk je inname van dierlijke producten
  3. Drink vooral water
  4. Kies zo weinig mogelijk voor ultrabewerkte producten
  5. Varieer en zoek alternatieven
  6. Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen
  7. Eet bewust en met mate
  8. Pas je omgeving aan
  9. Werk stapsgewijs
  10. Geniet van wat je eet!

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven


Andrea Boullart, diëtist, 28 September 2017:
Ook deze keer is de Belgische tool veel duidelijker dan de Nederlandse, vind ik.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten