Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 July 2012

Beige vet sleutel voor obesitasprobleem?

Door: Karine

Wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute van de Harvard Medical School hebben in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Maastricht een nieuw type energiegebruikende vetcellen geïsoleerd in volwassen mensen. Deze zogenoemde beige vetcellen hebben mogelijk grote betekenis voor de behandeling van obesitas.

De beige vetcellen werden gevonden in kleine afzettingen bij het sleutelbeen en langs de wervelkolom. De cellen wijken genetisch af van bruine vetcellen, maar kunnen net als bruine vet gebruiken om warmte te produceren.
Bruin vet is aanwezig in baby’s en kleine zoogdieren. Het beschermt hen tegen de kou. Het nieuw ontdekte type vetcellen – de beige vetcellen – lijken in eerste instantie op witte vetcellen, maar kunnen wanneer ze worden blootgesteld aan kou, inspanning of het hormoon irisine, net zo efficiënt calorieën verbranden als bruine vetcellen.

De ontdekking wordt op 20 juli gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell en geeft nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van obesitas.
Vanwege hun vetverbrandende eigenschappen zijn de therapeutische mogelijkheden van zowel bruin als beige vet groot. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen zij grote hoeveelheden calorieën verbranden. De auteurs van het Cell-artikel hebben aangetoond dat verhoging van de productie van bruin en beige vet door genetische manipulatie van muizen een anti-diabetes en anti-obesitas effect heeft.

Bron: Academisch Ziekenhuis Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten