Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 November 2013

Behandeling obesitas door eerstelijnsdiëtist effectief

Door: Karine

dietist effectief obesitas

Patiënten met obesitas hebben baat bij eerstelijnsbehandeling door een diëtist. Bij zware patiënten en patiënten die langer dan zes maanden waren behandeld was het effect het grootst, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de VU in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.
Wel blijkt meer dan de helft van de patiënten voortijdig af te haken. Meer inzicht in het waarom hiervan is nodig. Uit het onderzoek bleek dat door diëtetistische behandeling de BMI gemiddeld afnam met bijna 1 punt. Gemiddeld is dit een gewichtsverlies van 3%. Bij patiënten die langer dan zes maanden werden behandeld nam het BMI daarbovenop nog verder af met 0,83. Bij hen komt dit neer op een klinisch relevant gewichtsverlies van gemiddeld 5,6%. Patiënten die naast hun overgewicht ook kampen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten, of andere aandoeningen, bereikten minder gewichtsverlies dan mensen die alleen voor overgewicht werden behandeld. Dit geldt ook voor patiënten met psychische problemen.
Het onderzoek is gebaseerd op diëtetische gegevens van de Zorgregistraties eerste lijn van het NIVEL (voorheen LiPZ). Bij het onderzoek waren gegevens 3.960 patiënten met overgewicht betrokken en van 32 diëtisten.

Bron: NIVEL


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten