Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 July 2016

Bedrust kan risicofactor zijn voor diabetes

Door: Reina

Bedrust kan risicofactor zijn voor diabetes

Een week bedrust kan de insulinegevoeligheid al met 30% doen dalen. Bovendien verliest men gemiddeld 1,5 kg spiermassa. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+. Het kleinschalige onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes.

Te veel suiker

De onderzoekers kluisterden 10 gezonde jongemannen een week lang aan bed, ongeveer vergelijkbaar met een wat langere ziekenhuisopname. Gedurende deze periode werd op verschillende momenten de insuline-gevoeligheid gemeten en onder meer ook spierkracht, spiermassa en bloedsamenstelling. De voeding die de vrijwilligers gedurende de week kregen te eten, werd vooraf vastgesteld en nauwlettend gecontroleerd. Na 1 week waren de mannen gemiddeld al 1,4 kilo spiermassa verloren, overeenkomstig met 2,5% van het totaal. ‘Interessanter nog om te zien, was de sterke afname van insulinegevoeligheid met zo'n dertig procent’, zegt hoofdonderzoeker Marlou Dirks.

Voeding en beweging

Ondanks de kleine onderzoekspopulatie zijn de resultaten duidelijk waarneembaar. Dirks: ‘Door de effecten van bedrust verder in kaart te brengen, kunnen we ook werken aan het voorkomen of het herstellen van de negatieve gevolgen daarvan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met voeding en activiteit op de juiste momenten van de dag te zorgen voor een minimaal spiermassaverlies. Nu moeten we dus ook rekening houden met de insulinegevoeligheid.’

Bron: MUMC

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten