Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 March 2012

Becel pro-activ onder vuur door Foodwatch

Door: Reina

Becel pro-activ

‘Een te hoog cholesterol is een zaak van de dokter’, vindt de kritische consumentenorganisatie Foodwatch. Ze eisen een verkoopstop van Becel pro-activ via de supermarkt. Foodwatch heeft forse kritiek op fabrikant Unilever. Zij vinden het ‘niet bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Bovendien nemen gebruikers door plantensterolen bepaalde vitamines en carotenoïden veel slechter op. De langetermijnrisico's van plantensterolen zijn nog onduidelijk. Enkele onderzoeken wijzen juist op het mogelijk ontstaan van hart- en vaatziekten en atherosclerose.’ Foodwatch roept via hun site op tot een e-mailactie.

Unilever heeft uiteraard al gereageerd op de uitlatingen van Foodwatch door te benadrukken dat het cholesterolverlagend effect van Becel pro-activ is bewezen in meer dan 45 onderzoeken en dat een verlaging van het verhoogde LDL cholesterol het risico op coronaire hartziekten vermindert. De European Food Safety Authority (EFSA) onderschrijft dit.

Ook de Hartstichting reageerde: ‘De uitspraak van Foodwatch dat “er wel een kans is dat Becel pro-activ hart- en vaatziekten kan veroorzaken” is ontleend aan de waarneming dat personen met sitosterolemie, een zeer zeldzame genetische aandoening, verhoogde sitosterolwaarden in het bloed hebben en bij hen atherosclerose prematuur optreedt. Onlangs is een overzicht met studies gepubliceerd waaruit blijkt dat er geen relatie is tussen het gehalte aan plantensterolen in het bloed (campesterol en sitosterol) en risico op hart- en vaatziekten bij gezonde mensen.’

Bron: Foodwatch, Hartstichting


Rob van Berkel, , 07 March 2012:
Unilever heeft gelijk dat er overtuigend is aangetoond dat plantesterolen het LDL verlaagt. Het doel van deze verlaging is om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Een meta-analyse heeft dat onlangs echter niet bevestigd:

Our systematic review and meta-analysis did not reveal any evidence of an association between serum concentrations of plant sterols and risk of CVD.
doi:10.1093/eurheartj/ehr441

Door alleen naar het LDL te kijken blijven mogelijk andere effecten van plantensterolen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verborgen:

These findings suggest that local accumulation of plant sterols and cholesterol precursors may participate in the pathobiology of aortic valve disease.
http://www.jlr.org/content/49/7/1511.full

Tegenwoordig wordt er teveel waarde gehecht aan cholesterol als voorspellende waarde. Uiteindelijk gaat het om het verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten. Wanneer dat ontbreekt heeft een voedingsmiddel geen waarwaarde, ondanks dat overtuigend is aangetoond dat het LDL ermee wordt verlaagd.

Daarnaast zijn medische claims voorbehouden aan geneesmiddelen.
Erwin Buurman, , 07 March 2012:
Het is overigens wel zwak dat foodwatch zoveel waarde geeft aan de mogelijk negatieve gevolgen. Terwijl de negatieve gevolgen juist vele malen slechter onderbouwd zijn dan de positieve gevolgen...

Want je haalt jezelf wel een beetje onderuit als je zegt dat iets niet goed onderbouwd is en dan vervolgens zelf komt met iets wat nog slechter onderbouwd is. Had het dan gewoon bij "slechte onderbouwing" gehouden, ookal is het minder spectaculair dan "mogelijk negatieve gevolgen".
Erwin Buurman, , 07 March 2012:
Vind het geweldig hoe mensen allebij gelijk kunnen hebben door het net iets anders te formuleren.

" Zij vinden het ‘niet bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen."

"het cholesterolverlagend effect van Becel pro-activ is bewezen in meer dan 45 onderzoeken en dat een verlaging van het verhoogde LDL cholesterol het risico op coronaire hartziekten vermindert"

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten