Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 September 2015

Bariatrische- of metabole chirurgie effectief bij diabetes type 2

Door: Reina

Bariatrische- of metabole chirurgie effectief bij diabetes type 2

Een gastric bypass (Roux en Y) of een biliopancreatische derivatie zou overwogen moeten worden bij obese patiënten met diabetes type 2. Dat stellen onderzoekers op basis van een 5-jaar follow-up studie gepubliceerd in The Lancet. Chirurgie blijkt namelijk effectiever dan conventionele behandeling.

Aan het onderzoek namen 60 obese mensen deel. Ze werden gerandomiseerd ingedeeld: 20 mensen ondergingen een gastric bypass, 20 een biliopancreatische derivatie en 20 kregen een gebruikelijke medische behandeling (medicatie en dieet).

De chirurgie bleek effectiever voor het verliezen van gewicht dan medische behandeling. Van de geopereerde patiënten die een operatie hadden ondergaan had de helft na 5 jaar geen last meer van diabetes. Dat gold voor geen enkele patiënt die een reguliere behandeling had gekregen. Beide chirurgische ingrepen bleken verder te zorgen voor significant lagere plasmalipiden, lager cardiovasculair risico en lager medicijngebruik. Het gewichtsverlies bleek overigens niet het verdwijnen van de diabetes te voorspellen. Goed monitoren van de glucosespiegels blijft volgens de onderzoekers wel nodig, vanwege mogelijke terugval van hyperglykemie.

Bron: The Lancet

Gerelateerd nieuws:
Astma verbetert aanzienlijk door maagverkleining
Eerste richtlijn voor plastische chirurgie na bariatrische ingreep

'Mensen met morbide obesitas zijn vaak enorm ondervoed'


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten