Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 May 2016

Automaten op school staan gezonde voeding in de weg

Door: Reina

Automaten op school staan gezonde voeding in de weg

Het voedingsaanbod op scholen is verbeterd. Er worden meer producten uit de Schijf van Vijf aangeboden en minder snacks en frisdrank. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM onder 450 scholen in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Het effect zou volgens de onderzoekers veel groter zijn als het aanbod in de fris- en snackautomaten gezonder wordt.

Gezonde voeding meer aandacht

Ongeveer 80% van de scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs geeft aan dat zij de afgelopen jaren meer aandacht aan gezonde voeding hebben besteed is lesprogramma’s of projecten. Voorbeelden zijn De Gezonde Schoolkantine, de Gezonde School aanpak (inclusief het vignet Gezonde School) en het Handvest Gezonder voedingsaanbod op scholen. Verder stimuleren bijna alle deelnemende scholen een betere voedingskeuze op school, bijvoorbeeld door gezondere producten op zichtbare plaatsen en goedkoper aan te bieden dan ongezonde. Ongeveer de helft van de scholen heeft afspraken over een gezond voedingsaanbod vastgelegd in beleid.

Automaten ongezonde keuze

Het aanbod in de fris- en snackautomaten is duidelijk ongunstiger dan in de kantine. Om het voedingsaanbod te verbeteren kunnen gezondere keuzes in het assortiment worden opgenomen. Denk aan snackgroenten of fruit in de automaat. Maar ook door plaatsen van drinkwatervoorzieningen, zoals een waterkoeler of een kraan buiten het toilet. Met eetfaciliteiten in de buurt van de school, zoals een snackbar of een supermarkt heeft minder dan 5% van de scholen afspraken over de verkoop van producten aan scholieren.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten