Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 May 2015

Astma verbetert aanzienlijk door maagverkleining

Door: Reina

Astma verbetert aanzienlijk door maagverkleining

Mensen met morbide obesitas (BMI>40) én astma hebben na bariatrische chirurgie niet alleen een beter lichaamsgewicht, ook hun longfunctie en astma verbetert. Dat blijkt uit een Rotterdams onderzoek gepubliceerd in Thorax.

Op dit moment komen mensen met morbide obesitas alleen in aanmerking voor bariatrische chirurgie als ze ook diabetes of hypertensie hebben. De onderzoekers pleiten ervoor astma toe te voegen aan deze voorwaarden. Ze vinden zelfs dat astmapatiënten met een BMI vanaf 35 al in aanmerkingen zouden moeten komen voor een maagverkleining.

De onderzoekers vergeleken 66 obese patiënten die bariatrische chirurgie ondergingen. Daarvan hadden er 27 astma en 39 niet. Een controlegroep bestond uit 12 obese patiënten met astma die geen bariatrische chirurgie ondergingen. Na de ingreep was de capaciteit van de kleine luchtwegen bij de astmapatiënten aanzienlijk verbetert: hun longfunctie was vergelijkbaar met de obese patiënten zonder astma.

Veel astmapatiënten met morbide obesitas voldoen niet aan het "gewone plaatje" voor astma. De klassieke vorm van astma hangt samen met ontstekingen van de luchtwegen. Bij veel mensen met obesitas en astma ontbreken die ontstekingen. Tegelijk reageren deze patiënten wél overgevoelig op irriterende stoffen die bij wijze van longonderzoek kunnen worden toegediend. Dat betekent dus dat ze aantoonbaar astma hebben, maar dat het geven van ontstekingsremmende medicijnen, wat in dat geval vaak gebeurt, bij deze groep vaak zinloos is.

Bron: NRS

Gerelateerd nieuws:
Eerste richtlijn voor plastische chirurgie na bariatrische ingreep
Kans op vitamine A tekort na bariatrische chirurgie


Anneke Palsma, Voedingswetenschapper en+sportdiëtist, 02 June 2015:
Dat lijkt me eigenlijk een logisch gevolg, omdat een maagverkleining tot een lager gewicht en dus minder lichaamsweefsel leidt.
De longcapaciteit blijft namelijk wel gelijk, terwijl er na een maagverkleining minder weefsel van zuurstof hoeft te worden voorzien. Het lijkt me dan logisch dat de longen dan minder werk hoeven te verzetten.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten